16.7.16

Kirsikka-suklaatorttu!


Kesä on vaan niin ihanaa aikaa, kun joka paikka pursuaa tuoreita marjoja ja hedelmiä. Leivontaideat eivät lopu. Viime viikolla nappasin kaupasta mukaani kirsikoita. Halusin ehdottomasti niille kaveriksi suklaan, vaikkei se leivonnaisesta teekään mitään raikasta kesäherkkua.

Vaikka tämä torttu oli kaikkea muuta kuin raikas, ei sitä voi moittia mauttomuudesta. Voi vitsin miten hyvää ja täyteläistä. Tämä on todellisen suklaaystävän unelma.

Viikonlopun jatkoja!
-Doro-





Kirsikka-suklaatorttu:

pohja:

130 g jääkaappikylmää voita
0,75 dl sokeria
n. 2dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1,25 dl mantelijauhoja
loraus vettä tarpeen vaatiessa
 (kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)

kirsikkahilloke:

n. 375g kirsikoita
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
0,25 dl vettä

suklaatäyte:

200 g tummaa suklaata (55% kaakaota)
3 dl kermaa
½ liivate
2 rkl voita huoneenlämpöisenä

koristelu:

n. 15 tuoretta kirsikkaa
n. 2rkl suklaarouhetta
n. 2rkl pähkinärouhetta


pohja:
Sekoita vehnä-, manteli- ja kaakaojauho sekä sokeri keskenään. Nypi voi joukkoon. Mikäli taikina jää kovin murumaiseksi, eikä muodostu yhtenäiseksi palloksi, lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Taikina on valmista, kun siitä muodostuu pallo, mutta se ei jää käsiin kiinni. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina voideltuun vuokaan (itse käytin irtopohjaista torttuvuokaa) leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät. Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan. Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan reunoilla olevaa taikinaa.

Paista torttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä.

kirsikkahilloke:
Pese kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kaikki hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä hilloa noin 25 minuuttia tai kunnes kirsikat ovat pehmenneet ja hillo on keittynyt kasaan. Mikäli keittämisen aikana neste meinaa loppua kattilasta, voit lisätä sitä pieniä määriä. Varo kuitenkin liiallista lisäämistä. Silloin hillokkeesta tulee liian juoksevaa ja se tulee kastelemaan torttupohjan. Anna hillokkeen jäähtyä kokonaan.

Kun hillo on jäähtynyt, levitä se jäähtyneen torttupohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita sivuun odottamaan suklaatäytettä.

suklaatäyte ja tortun viimeistely:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Hienonna suklaa pieneksi muruksi. Kuumenna kermasta 2 dl kiehuvaksi. Nosta liedeltä ja kaada suklaamuru kuuman kerman joukkoon. Anna seoksen seistä noin 2 minuuttia. Sekoita seos tämän jälkeen tasaiseksi. Lisää vielä huoneenlämpöinen voi vedestä puristeltu liivate. Sekoita tasaiseksi. Jätä jäähtymään, muttei jähmettymään.

Vaahdota jäljellä oleva kerma (1 dl) vaahdoksi. Nostele se jäähtyneen suklaaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaatäyte kirsikkahillokkeen päälle torttupohjalle.

Nosta torttu kylmään jähmettymään. Kun torttu on ollut tovin jääkaapissa, koristele se tuoreilla kirsikoilla, suklaa- ja pähkinärouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti