29.3.17

Empanadas mozzarellalla, tomaatilla ja basilikalla!


Miten maailmassa voikaan olla niin paljon leivonnaisia, joita en ole ikinä tehnyt saati maistanut. Hieman nolottaa myöntää, mutta empanadakset kuuluvat juuri edelliseen kastiin. Siispä jälleen oli paikattava aukko leivontasivistyksessä ja käärittävä hihat. Maanantaina meillä paistui uunissa espanjan herkkuja. Perinteisesti pasteijat täytetään lihalla. Omassa versiossani ne täytettiin tomaatilla, basilikalla ja mozzarellalla.

Minut yllätti näiden helppous. Ainoa haastava vaihe on taikinapussin kiinnipainaminen. Siinä saa olla tarkkana. Minulla aukesi muutama pasteija uunissa ja mozarellat levisivät pasteijan ulkopuolelle. No onneksi suurin osa onnistui.

Kivaa viikon jatkoa!
-Doro-Empanadas mozzarellalla, tomaatilla ja basilikalla (n.20pl)

7 ½ dl hienoja spelttijauhoja
½ tl suolaa
170g voita
1 ¼ dl vettä

175g mozzarellaa
20 kirsikkatomaattia
nippu tuoretta basilikaa
mustapippuria
suolaa

lisäksi muna voiteluun


Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita. Lisää kuutioitu jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi palloksi. Vältä liiallista vaivaamista, jottei taikinaan synny sitkoa. Mikäli taikina jää liian kuivaksi, lisää rkl kerrallaan vettä.

Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa muotin avulla taikinasta pyöreitä paloja. Hommaan soveltuu hyvin esimerkiksi jälkiruokakulho jne.

Leikkaa mozzarella ohuiksi siivuiksi. Halkaise siivut kahtia. Aseta kunkin taikinapalan päälle toiselle reunalle kaksi palaa mozzarellaa. Kuutio kukin kirsikkatomaatti ja asettele yhden tomaatin palat mozzarellasiivujen päälle. Hienonna basilika ja ripottele sitä sekä mustapippuria että suolaa vielä kuhunkin empanadakseen.

Sivele kunkin täytetyn taikinapalan reunoille vettä. Taita taikinapala täytteen päälle siten, että muodostuu puolikuu. Nipistä reunat yhteen huolellisesti. Paina vielä haarukalla reunat tiiviisti kiinni. Empanadaksen sisään muodostuu paljon höyryä paistettaessa, joten saattaa olla viisasta tehdä taikinan pintaan haarukalla muutama reikä. Näin empanadas pysyy todennäköisemmin kiinni koko paiston ajan.

Voitele empanadakset kauttaaltaan munalla ja paista niitä uunissa 200 asteessa kullanruskeiksi noin 20 minuuttia.

2 kommenttia: