8.9.17

Punaherukka-suklaatorttu!




Ihanaa, että viikonloppu alkoi. Töiden alkamisen jälkeen minulla on riittänyt kiirettä. Tuntuu ettei blogille ja leipomiselle ole ollut riittävästi aikaa. Siitä syystä blogi on päivittynyt hieman normaalista poiketen vain kerran viikossa. Stressiä en meinaa ottaa, joten odotettavaa on, että postausväli on vaihteleva.

Mutta sitten asiaan. Tämä punaherukka-suklaatorttu oli todella onnistunut kokeilu. Torttu oli hienostunut ja ainakin aikuiseen makuun sopiva. Tosin oma eskarilaiseni ylisti torttua maasta taivaaseen.

Punaherukoiden sijaan tarkoitukseni oli käyttää mustaherukoita. En kuitenkaan raaskinut kaivaa niitä pakastimesta. Sinne kun olin ne vasta juuri poiminut. Punaviinimarjoja sen sijaan meillä oli vielä pensaissa, joten suklaan pariksi se valikoitui melkeinpä pakon edestä. Meinaan kyllä vielä joku kerta kokeilla torttua mustaviinimarjoilla.

Hyvää viikonloppua. Minulla se kuluukin mökkimaisemissa.
-Doro-


Punaherukka-suklaatorttu (18cm):

pohja:

75g voita
2 dl hienoja spelttijauhoja (myös vehnäjauhot käyvät)
½ dl tomusokeria
½ tl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
½ muna

punaherukkatäyte:

3 dl punaherukoita
1dl tomusokeria
2 ½ liivatetta

suklaaganache:

125g tummaa suklaata
1 ¼ dl kuohukermaa


pohja:
Mittaa voi, jauhot, tomusokeri ja kaakaojauhe monitoimikoneeseen. Surauta muutamia kertoja, jolloin taikina muodostuu murumaiseksi. Lisää puolikas muna ja surauta sen aikaa, että taikina menee kasaan. Taikinasta muodostuu taikinapallo, joka ei jää käsiin kiinni. Nosta taikinapallo kelmulle ja kääri tiiviisti. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Pohjan voi tehdä myös käsin. Nypi kuivat aineet ja voi keskenään murumaiseksi. Tämän jälkeen lisää muna ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Leikkaa leivinpaperista reilun kokoinen pala. Jauhota se kaakaojauholla. Kauli tekeytynyt taikina varovasti jauhotetun leivinpaperin päällä vuokaa hieman isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy varoen voidellun irtopohjavuoan päälle. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat veitsellä.

Leikkaa vuokaa hieman isompi leivinpaperin pala. Nosta se taikinan päälle torttuvuokaan. Kaada leivinpaperin päälle kuivia herneitä, riisiä tms. painoksi paiston ajaksi. Paista torttua 200 asteisen uunin keksitasolla 15 minuuttia. Poista leivinpaperi herneineen ja paista vielä viitisen minuuttia. Nosta torttupohja jäähtymään ja odottamaan täyttämistä.

punaherukkatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta punaviinimarjat ja tomusokeri sauvasekoittimella. Kaada siivilään ja paseeraa punaviinimarjoista siemenet pois.

Ota marjamelbasta noin kolmannes kattilaan. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi. Liota liivatteet kuumaan marjaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada kuuma marja-liivateseos kylmään seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita tasaiseksi. Kaada marjamelba jäähtyneelle torttupohjalle ja nosta jääkaappiin hyytymään ainakin muutamaksi tunniksi.

suklaaganache:
Rouhi suklaa ja laita se lämpöä kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja anna seistä muutaman minuutin. Sekoita seos tasaiseksi. Anna suklaaganachen jäähtyä hetken aikaa. Kaada se sitten hyytyneen marjamelban päälle. Nosta torttu jääkaappiin jähmettymään.

Koristele esimerkiksi tuoreilla punaherukoilla.

7 kommenttia:

  1. Kaunis on torttu kaikin puolin. Kokeiluunhan se menee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja helppohan tämä on myös tehdä.

      Poista
  2. Näyttää hyvältä. Täytyy testata ! :)

    VastaaPoista
  3. Oi! Upea, pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ilman muuta pistä kokeiluun!

      Poista
  4. On kyllä herkullisen näkönen ja kaunis ♥

    VastaaPoista