27.11.16

Luumu-piparkakkutorttu!


Aikamoisen tehokas viikonloppu takana. Lauantaina vietimme poikani synttäreitä. Leipomispuuhia riitti varsin paljon koko perjantaille ja lauantaille kodin siivoamisesta puhumattakaan. Sinänsä on varsin kätevää, että poikani synttärit ovat joulukuussa. Näin joulu- ja synttärisiivous tulevat hoidettua samalla kertaa.

Tarjolla oli monenmoista herkkua, joista ehdin kuvata kiireisenä lauantaiaamupäivänä vain kaksi. Toinen niistä on tämä luumu-piparkakkutorttu, johon sain inspiraation tehdessäni muutama viikko takaperin oreo-torttua, jonka resepti löytynee myös blogista.

Tänään sunnuntaina olivatkin sitten meikäläisen synttärit ja onneksi mieheni oli ulkoistanut meidän perheen ravitsemuksen Porvoolaiselle Sikabelle -ravintolalle. Brunssi ravintolassa oli todella hyvä ja parasta siinä oli se, että kaikki ruoka tuotiin pöytiin tarjoiltuna ja riittävän pienissä astioissa.

Nyt minä lösähdän sohvalle lukemaan kirjaa ajatuksen osin jo ensi viikon reissussa. Eli blogi hiljenee nyt reiluksi viikoksi. Reissuta palailen 8.12.

heips.
-Doro-





Luumu-piparkakkutorttu:

pohja:

180g pipareita
60g voita

marinoidut luumut:

400g luumuja
2 dl vettä
½ dl tuorepuristettua appelsiinimehua
puolikkaan appelsiinin kuoriraaste
2 kanelitankoa
½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 tl vaniljajauhetta
1-2 rkl tai  maun mukaan tummaa rommia

täyte:

marinoituja luumuja
1 ½ dl kuohukermaa
125g Mascarponejuustoa
2 tl sokeria
n. 5 rkl tai maun mukaan marinoitujen luumujen marinointilientä

koristelu:

marinoituja luumulohkoja
piparkakkuja
kanelitankoja


pohja:
Sulata voi. Murskaa piparkakut tehosekoittimessa tai puunuijalla nuijien pieneksi muruksi. Lisää sula voi ja sekoita tasaiseksi. Painele piparimuru irtopohjaisen torttuvuoan pohjalle ja reunoille tiiviisti. Laita jääkaappiin jähmettymään.

marinoidut luumut:
Tee marinoidut luumut päivää ennen tortun tarjoamista. Näin luumuihin ehtii imeytyä mahdollisimman paljon makua.
Poista luumuista siemenet. Leikkaa kaikki muut luumut paitsi kaksi luumua noin sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa jäljelle jääneet kaksi luumua lohkoiksi. Nämä lohkot käytetään tortun koristeluun, kuutiot puolestaan täytteeseen.
Mittaa muut aineet kattilaan ja kiehauta. Lisää luumukuutiot ja –lohkot. Keitä noin neljä minuutti. Luumuihin pitää jäädä purutuntumaa eli älä keitä niitä lötköiksi. Nosta kattila liedeltä ja jätä jäähtymään ilman kantta. Laita jääkaappiin yön yli.
Kun luumut ovat marinoituneet yön yli, nostele marinadista luumulohkot talouspaperin päälle, jotta niistä imeytyy suurin osa nesteestä pois.

täyte ja tortun kokoaminen:
Vaahdota täytteen kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jämäkkää. Lisää luumujen marinointilientä maun mukaan ja sekoita lusikalla tasaiseksi.
Lusikoi luumukuutioita piparipohjan päälle kauttaaltaan. Lientä saa olla joukossa mukana hieman. Mikäli lientä tulee liikaa, muuttuu pohja velliksi.
Lusikoi luumukuutioiden päälle mascarponekerma ja levitä tasaisesti kuutioiden päälle.
Koristele torttu luumukuutioin, piparimuruin ja –kakuin sekä kanelitangoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti