17.5.17

Tummat sokeripikkuleivät täytettynä mustaherukalla maustetulla voikreemillä!


Viime viikolla minä ja poikani leivottiin äitienpäiväherkkuja poikani isovanhemmille. Sotku oli järkyttävä, mutta lopputulos erinomainen. Koristeluvaihe jäi pitkäli minun harteille pienemmän leipurin kiinnostuksen lopahdettua. No pakko myöntää, että olin varsin tyytyväinen rooliini. Strösseleitä oli jo omasta takaa pitkin poikin lattioita. Miltähän meidän keittiö olisi näyttänyt, mikäli pienempi leipuri olisi saanut käsiinsä strösselipurkit.

Itselläni on edessä Tallinna viikonloppu opiskelukavereideni kanssa. Luvassa siis paljon hyvää ruokaa ja juomaa.

-Doro-




Tummat sokeripikkuleivät täytettynä mustaherukalla maustetulla sveitsiläisellä voikreemillä (n. 16 kpl):

pikkuleivät:

230g voita
2 dl sokeria
1 muna
1 tl vanilja-aromia
5 dl vehnäjauhoja
1,2 dl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
1 tl leivinjauhetta

mustaherukalla maustettu sveitsiläinen voikreemi:

75g valkuaista (n. 2 munan valkuaiset)
120g sokeria
150g suolatonta voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä
n. 3 rkl pakastekuivattua mustaherukkajauhetta (tai maun mukaan)


pikkuleivät:
Vatkaa sekaisin voi ja sokeri. Lisää muna ja vanilja ja vatkaa voimakkaasti, kunnes ne ovat sekoittuneet hyvin voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne voiseokseen hiljalleen vatkaten. Sekoita sen verran, että muodostuu yhtenäinen taikina. Te taikinasta taikinapallo (pallo muodostuu helposti. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja), kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Ota taikinapallo jääkaapista. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä noin 5mm: paksuiseksi levyksi. Mikäli käytät liian vähän jauhoja, taikina tarttuu kiinni. Toisaalta liika jauhojen käyttö jättää pikkuleivät pinnastaan vaalean jauhoisiksi.

Leikkaa sydänmuotilla taikinasta sydänpikkuleipiä. Tee puolten pikkuleipäsydänten keskelle pienellä sydänmuotilla aukko. Nosta pikkuleivät varoen leivinlastaa apuna käyttäen pellille. Paista 175 asteessa noin 8-9 minuuttia. Anna jäähtyä.

mustaherukalla maustettu sveitsiläinen voikreemi ja pikkuleipien kokoaminen:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes seos on kokonaan jäähtynyt. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi. Mausta seos pakastekuivatulla mustaherukkajauheella.

Levitä voikreemiä kokonaisten sydänpikkuleipien pintaan tasaisesti. Nosta sydän reiällinen pikkuleipä päälle kanneksi. Pyöritä pikkuleipien reunoja strösseleissä ja ripottele lopuksi vielä sydämen muotoiseen reikään strösseleitä. Pikkuleivät säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Nosta tarjolle noin 30 min. ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti