16.8.13

Angry birds -kakku vol. 2!Pinja-tyttö täytti heinäkuun lopulla seitsemän vuotta. Synttärisankari toivoi TIETENKIN kakustaan Angry birds –tuotosta. Itse asiassa toivekakun olisi pitänyt olla juuri samanlainen kuin puolivuotta aikaisemmin Pinjan veljelle tekemäni ”angry” –kakku oli. Minäpä en suostunut pyyntöön, sillä kakkukopion tekeminen olisi ollut tylsää. Lupasin kuitenkin tehdä vihaiset linnut –kakun, joskin erilaisen.

Tässä kakussa pääsin tekemään ja kokeilemaan ensimmäistä kertaa vaahtokarkki-riisimuromassaa sekä muotoilusuklaata. Kummastakin jäi varsin positiivinen kuva ja uskon käyttäväni edellisiä massoja jatkossa. Riisimuromassa sopii loistavasti suurten koristeiden tekoon. Tällöin sokerimassaa kuluu vain päällystämiseen. Muotoilusuklaa puolestaan taipuu moneen. Siitä voi muotoilla koristeita sokerimassan tapaan tai käyttää sitä pintojen silottamiseen. Muotoilusuklaasta ei nimittäin jää ikäviä saumoja, vaan ne saa siististi silotettua pois.

Kakku oli perinteinen mansikkakakku. Välissä oli sekä tuoreita mansikkasiivuja että mansikkarahkaa. Kakkupohja oli sokerikakkupohja, tosin gluteiiniton sellainen. Jätän kakkupohjan ja täytteiden reseptit kirjoittamatta ja keskityn vaahtokarkki-riisimuromassaan sekä muotoilusuklaaseen. Toivottavasti kakku antaa ideoita koristeluun. Itse olisin keksinyt lisätä vielä vaikka ja mitä. Aika tuli kuitenkin vastaan ja kakku tuli toimittaa synttäripöytään ajallaan.

-Doro-
Angry birds –kakku vol.2!


pohja: gluteiiniton sokerikakkupohja
täyte: mansikkarahka + tuoreet mansikkasiivut

vaahtokarkki-riisimuromassa (riittää yhteen isoon punaiseen vihaiseen lintuun):


1 rkl voita
90 g vaahtokarkkeja
4.6 dl riisimuroja

Lämmitä voita ja vaahtokarkkeja miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kasarissa niin kauan kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Sekoittele seosta koko ajan. Ota massa pois liedeltä ja lisää riisimurot. Sekoita tasaiseksi. Anna hieman jäähtyä. Muotoile massasta öljytyin käsin pallo. Aluksi massa saattaa tuntua venyvältä ja vanuvalta, mutta jäähtyessään se alkaa muotoutua. Anna massapallon kuivua yön yli. 

Päällystä pallo muotoilusuklaalla (ohje alla) ja anna kovettua. Kaulitse sokerimassa ja levitä pallon päälle kauttaaltaan. Katso vinkkiä kuvista vihaisen linnun luonnostelussa. Nokka ja pyrstö sekä päätöyhtö ovat niin ikään sokerimassaa. Tuin osat hammastikuilla, jotta ne pysyvät paikoillaan.
 
Vaahtokarkki-riisimuromassa taipuu moneen. On tärkeää kuitenkin muistaa, ettei sitä jähmettymisen jälkeen voi enää muotoilla. Massa ei myöskään kiinnity leikkaamisen jälkeen uudelleen.


muotoilusuklaa:


280 g valkoista suklaata sulatettuna
0.75 dl glukoosisiirappia

Kaada sulatettu suklaa kulhoon. Lisää glukoosisiirappi ja sekoita se huolellisesti joukkoon. Parhaiten onnistut muovilastalla/nuolijalla. Massa alkaa jähmettyä välittömästi glukoosisiirapin lisäämisen jälkeen. Jatka massan sekoittamista niin kauan kunnes se on tasaista ja yhtenäistä. Älä sekoita massaa liikaa, tai muuten suklaan öljy erottuu. Mikäli öljy kuitenkin alkaa erottumaan massasta, älä heitä sitä missään nimessä pois, vaan jatka massan kasaamista. Massan pitäminen hetken jääkaapissa saattaa auttaa asiaa. Itse jatkoin massan kasaamista viileällä kuistilla ja sain kuin sainkin öljyt takaisin massaan. Jouduin myös vaihtamaan lastan käsiin, jotta sain tiivistä massaa käsiteltyä riittävän hyvin. Levitä massa tasaiseksi levyksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Säilytä massaa jääkaapissa. (ps. googlettamalla muotoilusuklaa, löydät monia hyviä muotoilusuklaaohjeita, joissa on mukana vaihekuvat.)

8 kommenttia:

 1. Aivan upea kakku! :)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi5.4.16

  Moikka, kiitos vinkeistäsi! Minullakin isompi koriste tulossa, joten ajattelin ensimmäistä kertaa kokeilla riisimuromassaa. Tuosta muotoilusuklaasta olisin kysellyt... onko ideana siis se, että tuo muotoilusuklaa tasoittaa röpelöistä riisimuropintaa? Ja miten levität sen pinnan päälle - kaulitko siitä sopivan kokoisen palan, vai mitä kuuluu tehdä? Kiitos paljon avusta jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
 3. Moikka!
  Muotoilusuklaan tarkoitus on juurikin tasoittaa röpelöistä pintaa. Muotoilusuklaata on helppo tasoittaa sormin, kun se pehmenee kosketettaessa. Muotoilusuklaata voi kaulia paloja ja sitten lisätä riisimuromassan päälle. Saumat tasoittuvat helposti hieromalla sormilla saumakohtaa.
  Voisin kuvitella, että ilmankin muotoilusuklaata pärjää. Tällöin voisi olla paikallaan laittaa sokerimassaa pari kerrosta.
  Toivottavasti onnistut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi10.4.16

   Kiitos vastauksestasi! :) Pitää vaan rohkeasti uskaltaa kokeilla...

   Poista
  2. Kiitos hyvästä ohjeesta riisimuromassaan ja muotoilusuklaaseen. Yksi juttu jäi mietityttämään; voisikohan muotoilusuklaan värjätä? Valkosuklaa on vähän arvaamatonta joskus, missä välissä nestemäinen väri kannattaisi lisätä? Voisikohan muotoilusuklaata laittaa kaksi kerrosta eikä sokerimassaa laisinkaan? Suunnitelmissa siis tehdä jäätelöpallo (jonka ei tarvitsisikaan olla täysin sileä).

   Poista
  3. Moikka! Muotoilusuklaan värjääminen saattaa onnistua. Itse en kyllä uskaltaisi käyttää nestemäistä väriä. Se saattaa leikata kiinni suklaan kanssa Voisikohan tomuvärit toimia suklaan kanssa paremmin?
   Ja varmasti onnistuu tuon muotoilusuklaan laittaminen kahteen kertaan. Välissä vain kovetat edellisen kerroksen. Jääkaappikylmään palloon ei tosin toista kerrosta kannata lisätä. Voi olla, että massa jähmettyy silloin liiaksi ja muotoilu vaikeutuu. Mutta tsemppiä kokeiluihin. Jäätelöpallosta tulee varmasti upea. Olisi kivaa nähdä lopputulos ja kuulla, miten onnistuit. Jos vain jaksat, pistä mulle gmailiin kuvaa tuotoksesta.

   Poista
 4. Kiitos kommenteistasi, täytyy miettiä vielä miten tämän toteutan :)

  VastaaPoista