5.9.13

Omena-karamellikakku pimeneviin syysiltoihin!



Tänä vuonna meidän omenapuissa on omenoita, joskin aika niukasti. No parempi sekin on kuin viime vuoden tilanne, jolloin puissa roikkui vain muutama yksilö. Mietin pitkään mitä leipoisin ompuista ainaisen, tosin herkullisen, omenapiirakan sijaan. Ideoinnin lopputulemana kehittelin omena-karamellikakun, joka maistuu syksyn pimenevinä iltoina raikkaan vihreän teen seuralaisena.

Omenat olen piilottanut varsinaiseen kakkupohjaan. Pohja on erinomaista ”kosteaa kuivakakkua” ja se maistuu sellaisenaan, mikäli koko kakkua kaikkine työvaiheineen ei halua tehdä. Kakun välissä ja päällä on karamellikastiketta (älyttömän hyvää!!!) ja lisäksi karamellikastikkeella maustettua voikreemiä. Aika paljon erilaisia makeita komponentteja mahtuu yhteen kakkuun, mutta niin kuin sanottu, ei tätä herkkua kuulukaan mättää palatolkulla.

Viikonloppuja!
-Doro-



Omena-karamellikakku pimeneviin syysiltoihin!


omenakakkupohja (11cm x 25 cm:n vuoka):

150 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
4 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1dl omenahilloa (itsetehtyä/kaupan hilloa)
2 hapanta omenaa (esim. granny smith)

karamellikastike:

3.5 dl sokeria
(0.25 dl glukoosisiirappia)
2 tl vettä
40g voita
1.75 dl kuohukermaa

karamellivoikreemi:

2 dl sokeria
0.5 dl vehnäjauhoja
2.4 dl punaista täysmaitoa
0.5 dl kuohukermaa
250g voita viileänä, muttei jääkaappikylmänä
0.5 dl karamellikastiketta (voit lorauttaa enemmänkin)

koristeluun noin 2 dl pähkinöitä (esim. cashew), jotka rouhitaan karkeaksi.


omenakakkupohja:
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vaahdota kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää myös omenahillo. Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kunnostettuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 min. tai kunnes kakku on kypsä eikä mittatikkuun tartu taikinaa. (HUOM! Voit tehdä kakun vallan hyvin myös pyöreään vuokaan)

karamellikastike:
Mittaa sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä. Kun sokeri alkaa sulaa, hytkyttele kattilaa, jotta sulamattomat sokerit sekoittuvat sulaan massaan. Anna sokerin sulaa ja vaihtaa väriä kauniin kullanruskeaksi. Varo polttamasta sokeria. Kun sokeri on halutun kaltaista, ota kattila liedeltä ja lisää voi. Sekoita kunnes voi on sulanut tasaisesti massaan. Lisää kerma ja sekoita se niin ikään kastikkeeseen. Jätä jäähtymään.

karamellivoikreemi:
Mittaa sokeri, jauhot, maito ja kerma kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja paksuuntuu. Ota liedeltä ja kaada seos kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes massa on täysin jäähtynyttä. Lisää kuutioitu voi pala kerrallaan ja vatkaa keskinopeudella, kunnes kaikki voi on sekoittunut massaan. Vaahdota massaa vielä täydellä teholla, kunnes se on ilmavaa ja kuohkeaa. Lisää lopuksi jäähtynyt karamellikastike.

kakun kokoaminen:
Halkaise kakku kolmeen osaan. Sivele alimmalle pohjalle hieman karamellikastiketta. Levitä kastikkeen päälle karamellivoikreemiä ja laita toinen kakkupohja päälle. Toista edellinen myös tälle pohjalle ja laita viimeinen pohjapala päälle. Levitä karamellivoikreemiä ohuelti ja kauttaaltaan kakun pintaan. Laita kakku jääkaappiin noin 30 minuutiksi, jotta kreemi kovettuu. Levitä tämän jälkeen loppu kreemistä kakun päälle ja ympärille. Koristele murskatuilla pähkinöillä ja viimeistele valuttamalla karamellikastiketta kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti