14.6.16

Limemoussekakku mansikkaraidalla ja peilikuorrutteella!


Kesän parhaimmat maut ovat mielestäni raikkaita. Marjat ja hedelmät syrjäyttävät talven tummat ja täyteläiset maut. Lime ja mansikka muodostavat yhden huippuhyvän makuparin. Ne ovatkin tämän kakun pääosassa. Kakku on hieman tuunailtu aikaisemmin postaamastani tequila-limekakusta. Itse asiassa tequila on jätetty pois ja mansikkamelban olen piilottanut kakun sisään hyytelökerrokseksi. Pohja on kakkupohja keksipohjan sijaan. Kakun pintaa peittää valkosuklainen peilikiille, joka myös toimii erinomaisesti raikkaan limen ja mansikan parina.

Kakku päätyi viime lauantaina ystäväni synttäripöytään. Vieraat kehuivat kilvan kakun makua, joten uskallan väittää, että tämä on todella hyvää. Ehdin napata myös kuvan kännykälläni kakun sisältä. Löydät sen kuvasarjan viimeisenä.

Aurinkoa teille lukijani!
-Doro-







Lime-mansikkamoussekakku peilikuorrutteella (22 cm):

pohja:

2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,75 tl leivinjauhetta

limemousse 1:

½ dl limemehua
2 limen kuoriraaste
133 g pehmeää maitorahkaa
1 dl sokeria
1,3 dl kermaa
2 ½ liivatetta

mansikkahyytelö:

200g mansikoita
2 ½ liivatetta
4 rkl tai maun mukaan tomusokeria

limemousse 2:

1 dl limemehua
4 limen kuoriraaste
266 g pehmeää maitorahkaa
2 dl sokeria
2,66 dl kermaa
5 ½ liivatetta

peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu:

3 liivatetta
220g kuohukermaa
10g glukoosisiirappia
225g valkosuklaata
25g rypsiöljyä
vihreää elintarvikeväriä

koristeluun limelohkoja, mansikan kukkia, sokerihelmiä ja valkosuklaakiehkuroita


pohja:
vaahdota munat, sokeri ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tasoita taikinaa vain vähän niin, että siitä muodostuu halkaisijaltaan n. 25 cm:n ympyrä. Paista 200 asteessa n. 6-8 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kypsä. Anna jäähtyä.

Leikkaa rengasmuotilla pohjasta 20 cm:n ympyräpala ja nosta se kakun tarjoilualustalle. Itse käytin pahvista kakkualustaa. Aseta rengasmuotti pohjan ympärille. Sujauta rengasmuotin reunoille kakkukalvot. Kiristä muottia siten, että se ympäröi tiiviisti pohjan.

limemousse 1:
Pese limet ja raasta niiden vihreä kuori. Varo raastamasta vaaleaa osaa. Purista raastamisen jälkeen limeistä mehut. Yhdistä rahka, sokeri, limen kuoriraaste ja puolet limemehusta.

Liota liivatteita 5 min. kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta lähes kiehuvaksi ja liota siihen liivatteet. Lisää liivate-limeseos rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä.

mansikkahyytelö:
Ennen kuin alat valmistamaan mansikkahyytelöä varmista, että limemousse on jo suhteellisen hyytynyt kakkupohjan päälle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Surauta mansikat ja tomusokeri pyreeksi.  Tarkista makeus ja lisää tomusokeria tarvittaessa. Lämmitä puolet pyreestä ja lisää vedestä puristetut liivatteet. Yhdistä liivatepyree ja kylmä mansikkapyree. Sekoita tasaiseksi. Kaada jäähtynyt muttei hyytynyt mansikkapyree limemoussen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

limemousse 2:
Ennen kuin alat valmistamaan moussea, tarkista, että mansikkahyytelö ja limemousse 1 ovat hyytyneet. Avaa rengasmuotti ja poista reunakalvot. Pese ja kuivaa kalvot. Säädä rengasmuotti 22 cm:n kokoiseksi ja aseta se jo hyytyneen kakun ympärille. Rengasmuotin tulisi yltää aivan kakkualustan reunoille asti. Näin kuorrutuksesta tulee siisti eikä kuorrutusta jää tarjoilualustalle/ -lautaselle. Vuoraa rengasmuotti kakkukalvolla. Jos et omista kakkukalvoa, käytä piirtoheitinkalvoa.

Valmista limemousse 2 aivan kuten limemousse 1. Kaada valmis mousse jo hyytyneen kakun päälle ja reunoille. Varmista, että mousse valuu hyvin kakun reunoille. Näin valmiiseen kakkuun ei jää kuoppia reunoille. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin mieluiten yön yli.

peilikiille ja kakun koristelu:
Nosta kakku pakastimeen. Kakun tulisi olla pakastimessa reilun tunnin verran ennen peilikiilteellä kuorruttamista. Kun alat kuorruttamaan peilikiilteellä, kakun tulee olla esimerkiksi ritilän päällä tai kakkua hieman pienemmän vuoan päällä. Ritilä tai vuoka kannattaa nostaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne ja saat sen vielä talteen. Voit käyttää kuorrutusta uudelleen kunhan vain lämmität sen ensin. Muista poistaa kakusta kalvot ennen kuorruttamista.

Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja vihreä elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman vihreäksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32 asteisia. Yllättävän nopeasti massat saavuttavat tämän lämpötilan, joten ole nopea kaikissa tekovaiheissa.

Kaada kuorrutusta vielä kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan.

Kun olet kaatanut kuorrutuksen, on aika tehdä marmorikuvio heti perään. Tässä ei kannata aikailla, tai muuten kuorrutus ehtii kovettua. Valuta lusikalla tummemman vihreää kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Nosta kakku jääkaappiin.

Kakun voi koristella esim. limetin lohkoilla, mansikan kukilla, valkosuklaakiehkuroilla ja sokerihelmillä.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi22.6.16

    Upea kakku! :)
    tuo enkun kielinen nimi vaan on mirroR glaze... mirror=peili... :) Itse olen kokeillut vain kondensoidulla maidolla, täytyykin kokeilla onko miten eroa jos käyttää kermaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja tosiaan oli kirjoitusvirhepahainen sattunut tekstiin.

      Poista
    2. Niin ja kondensoidulla maidolla saat kuorrutteeseen peittävyyttä. Eli jos kakku on esim. suklainen ja haluat vaalean pinnoitteen, niin silloin kondensoitua maitoa sisältävä kuorrute on ehdoton.

      Poista
  2. Kiitos tästä, koikeilin itsekin & mainitsin sinut blogissani:
    http://kakkuvaltakunta.blogspot.fi/2016/06/mansikka-valkosuklaakakku.html

    VastaaPoista