18.11.12

Prinsessakakku prinsessalle!


Pienen prinsessa-tytön 1-vuotissyntymäpäiviä vietettiin lauantaina. Sen kunniaksi meidän perhe pakkasi auton ja suuntasi kaupunkiin. Majoittuminen tapahtui tuttuun tapaan vanhempieni luona. Jälleen kerran äidin keittiö muuttui minun valtakunnakseni, kun hääräsin syntymäpäiväsankarin kakkua.

Kakun suhteen sain vapaat kädet. Päätin valita prinsessakakun sen helppouden vuoksi. Väliin vain vadelmahilloa ja diplomaattikreemiä. Olen kokeillut kakkua myös raparperihillolla. Toimii! Yksinkertaisuudestaan huolimatta kakku on mielestäni  herkullinen. Myöskään koristelu ei vaadi järjetöntä pipertämistä, vaan yksinkertaisin elementein kakusta saa hienostuneen ja koristeellisen.

Vaikka valitsin kakun sen helppouden vuoksi, niin jostakin kumman syystä oli minun kuitenkin pakko keksiä jotakin haastavuutta ja uutta projektiini. Päätin yrittää pikeerikruunua kakun koristeeksi. Pursotin kruunun leivinpaperille, asettelin sen lasin päälle halutun muodon aikaansaamiseksi ja jätin kuivumaan yöksi. Kaikki näytti hyvältä siihen asti kunnes yritin irrottaa taideteostani leivinpaperista. Näinpä se meni rikki. Onneksi olen tottunut katastrofikokki ja olin varautunut sokerimassaruusuin. Ne pääsivätkin koristamaan kakkua. Lopputulos, vaikkakin ilman kruunua, ei ollut yhtään hullumpi. Monesti yksinkertainen vain on kaunista.

Prinsessakakku:

Pohja:

5 munaa
2.5 dl sokeri
2 dl vehnäjauhoja
0.5 dl perunajauhoja
1.5 tl leivinjauhetta

Kostutus:

puolen sitruunan mehu
vettä sen verran että kostutuslientä reilu desilitra
2 tl sokeria

 

Täyte: Diplomaattikreemi + vadelmahillo

2 dl maitoa
2 keltuaista
0.5 dl vaaleaa siirappia
1.5 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljaesanssia
4 dl kuohu- tai vispikermaa
3 liivatetta
2 rkl maitoa liivatteiden sulattamiseen

n. 500 g vadelmia
2 rkl vettä
n. 1 dl hillosokeria

Voikreemi kuorrutuksen alle:

125 g voita
200 g tomusokeria
1 rkl maitoa

Kuorrutus:

500 g marsipaania


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää varovasti käännellen munavaahtoon. Kunnosta (voitele ja jauhota) 24 cm:n irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa kakku kolmeen osaan.

Tee vadelmahillo. Mittaa vadelmat, hillosokeri ja vesi kattilaan ja keitä noin 10 min. Anna jäähtyä.

Täytettä varten mittaa kattilaan maito, keltuaiset, siirappi ja perunajauho. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos on saennut. Lisää vaniljaesanssi ja anna kiisselin jäähtyä.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Lisää kermavaahtoon jäähtynyt vaniljakiisseli. Kuumenna 2 rkl maitoa ja sulata siihen liivatteet. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana kermavaniljavaahtoon.

Kokoa kakku. Vuoraa muovikelmulla pyöreän kulho (itse käytin Arabian salaattikulhoa). Asettele yksi kakun kerroksista kulhon pohjalle. Kostuta pohjaa kolmasosalla kostutuslientä. Sivele vadelmahilloa pohjalle ja lisää kermavaniljavaahtoa aina pohjan reunaan asti. Ota seuraava kakkukerros ja levitä sille vadelmahilloa. Asettele pohja kulhoon vadelmahillopuoli alaspäin. Mikäli pohja on liian suuri, leikkaa reunoja hieman pois. Voit käyttää ylimääräiset reunat lisävuoraamalla kulhoa.

Kostuta pohja ja levitä sille hieman vadelmahilloa. Kaada loput kermavaniljavaahdosta pohjan päälle. Ota viimeinen kakkukerros ja levitä sille loput vadelmahillosta. Asettele pohja kulhoon vadelmahillopuoli alaspäin. Toista pohjan pienennysoperaatio, mikäli sille on tarvetta. Laita kakku vetäytymään jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi, mieluiten yöksi.

Valmista voikreemi vatkaamalla voi ja tomusokeri notkeaksi. Lisää maito. Levitä kreemi kakun pinnalle mahdollisimman tasaisesti.

Kaulitse marsipaani ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen pois ja koristele kakku esim. sokerimassaruusuin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti