25.9.16

Voihan sitruuna! Sitruunakakku sitruunatahnalla ja sveitsiläisellä sitruunavoikreemillä!


Mieheni täytti vuosia ja pitihän hänelle synttärikakku tehdä. Sitruuna on mieheni all time favorite, joten kakku oli aikalailla suunniteltu jo ennen sen suunnittelua. Päätin pistää tosi sitruunaksi ja tyrkkäsinkin sitruunaa kakun kaikkiin osasiin.

Kakku onnistui erinomaisesti, mutta leipuri väsähti kesken kaiken. Hirveä syysflunssa iski ja illalla olinkin jo niin kuitti, että kuume porhalsi reilussa 38:ssa.

Tänään sunnuntaina olenkin loikoillut ja blogannut. Kakkua ei tee mieli, joten eilinen synttärisankari saa pistellä sen kokonaan omaan mahaansa.

Viikko on melkein paketissa. Minä jatkan itseni parantelua. Nauttikaahan te kirpsakasta syysilmasta.

-Doro-





Sitruunakakku sitruunatahnalla ja sveitsiläisellä sitruunavoikreemillä (15 cm):

sitruunakakkupohja:

3 dl vehnäjauhoja
1,75 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 rkl sitruunan kuoriraastetta
1 muna
2 dl turkkilaista jogurttia / piimää
0,6 dl sitruunamehua
3 rkl rypsiöljyä
2 tl vanilja-aromia

sitruunatahna eli lemon curd:

(tahnaa syntyy enemmän kuin mitä kakkuun tarvitset. Näin sinun ei tarvitse alkaa jakamaan munaa osiin. Lopun tahnan voi pakastaa tai säilyttää jääkaapissa noin pari viikkoa):

1 sitruuna
2 dl tomusokeria
1 muna
40g voita

Sitruunalla maustettu sveitsiläinen voikreemi:

150g valkuaista (n. 4 munan valkuaiset)
240g sokeria
300g suolatonta voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä
1 sitruunan kuoriraaste
(keltaista elintarvikeväriä kreemin värjäämiseen)


sitruunakakkupohja:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi. Sekoita keskenään märät ainekset ja lisää ne kuivien aineiden joukkoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kypsyyden voit kokeilla ohuella tikulla. Tikkuun ei jää lainkaan taikinaa. Kypsä kakku on myös kutistunut ja irronnut reunoiltaan. Mikäli kakku meinaa tummua liikaa paiston aikana, laita sen päälle leivinpaperi.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia. Kumoa tämän jälkeen kakku ritilälle. Halkaise kakku kolmeen osaan.

sitruunatahna eli lemon curd:
Raasta pestyn sitruunan keltainen kuoriosa. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaista mehut. Sekoita kaikki ainekset voita lukuun ottamatta kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Anna tahnan kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja laita tekeytymään jääkaappiin.

sitruunalla maustettu sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes seos on kokonaan jäähtynyt. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Mausta kreemi sitruunan kuoriraasteella ja värjää se halutessasi keltaiseksi.

kakun kokoaminen ja koristelu:
Nosta halkaistun kakkupohjan ensimmäinen kakkulevy tarjoilualustalle. Pursota voikreemiä renkulaksi pohjan reunoja seuraten. Lusikoi sitruunatahnaa renkulan keskelle. Nosta toinen pohjalevy päälle ja toista edellinen sen kanssa.

Nosta viimeinen kakkulevy koko komeuden päälle. Levitä voikreemiä kakun reunoille ja päälle palettiveitsellä. Pursota pyöreällä tyllalla kakun pintaan haluamasi koristeet. Viimeistele kakku nonparellein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti