6.9.14

Tajunnan räjäyttävät omena-kanelipullat!


Nyt kyllä pullan lykkäs. Voiko mikään olla niin herkullista kuin omenakuutioilla, kanelilla sekä runsaalla sokeri- ja voimäärällä täytetty pulla. Jätin hiivataikinasta suomalaiselle pullalle tutun kardemumman pois, jolloin omena ja kaneli pääsivät loistamaan. Vaikka täytteessä on reilusti sokeria ja voita, ovat nämä bullaset yllättävän keveän oloisia ja makuisia. Sehän tosin on vain silmänlumetta.

Ihanaa viikonloppua!
-Doro-



Omena-kanelipullat (n.40 kpl):

pullataikina:

3.5 dl kevytmaitoa
½ hiiva
1.2 dl sokeria
1 tl suolaa
n.8 dl vehnäjauhoja
1 muna
120g voita todella pehmeänä tai sulana

omena-kanelitäyte:

80g voita
1 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
70g pekanpähkinöitä
n. 5 dl omenakuutioita (n. 4 norm. omenaa)

koristelu:

2 dl tomusokeria
n. 2rkl omenasiideriä


pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+38 astetta). Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri ja suola. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet nesteeseen. Lisää jauhoista noin puolet. Lisää myös muna. Sekoita tasaiseksi. Alusta taikinaa lisäämällä jauhoja pikkuhiljaa. Kun taikina pysyy kasassa, mutta on vielä käteen tarttuvaa, lisää sula voi ja vaivaa se taikinaan. Voit lisätä hieman jauhoja, jotta saat voin sekoittumaan taikinaan. Vaivaa taikinaa vielä tovi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina on valmista, kun se on vielä pehmeää ja hieman käsiin tarttuvaa. Älä tee taikinasta liian kovaa, muuten pullasi eivät paistu pehmeiksi ja meheviksi.

Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 min. tai kunnes se on paisunut kaksinkertaiseksi.

omena-kanelitäyte:
Kuori ja pilko omenat pieniksi kynnen kokoisiksi kuutioiksi. Pilko myös pekanpähkinät. Sekoita omenakuutioiden ja pähkinöiden joukkoon kaneli ja sokerit. Sulata voi.

pullien kokoaminen, paistaminen ja koristelu:
Ota pullataikinasta puolet ja vaivaa sitä hieman jauhotetulla alustalla. Kaulitse taikinasta suorakaide, joka on max. 0.5 cm paksu. Voitele levy sulalla voilla (käytä noin 1/3). Levitä puolet omena-kanelitäytteestä levyn päälle. Jätä reunoille tyhjää muutama cm. Rullaa levy pitkältä sivultaan paksuksi rullaksi. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä paksuudeltaan n. 2 cm:n paloja. Vuoraa muffinivuoka paperisilla vuoilla ja laita kuhunkin yksi palanen. Anna kohota noin 30 min. Valele kohonneet pullat voisulalla. Paista 180 asteessa n. 20 min. tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Toista käsittely jäljelle jääneelle taikinalle.

Koristelua varten mittaa tomusokeri astiaan. Lisää omenasiideriä puoli rkl kerrallaan ja sekoita juuri ja juuri lusikasta valuvaksi kuorrutteeksi. Valele hieman jäähtyneet pullat kuorrutteella. Nauti!


2 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköisiä pullia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö olekiin. ja ovat tajuttoman hyviä. kiitos ihanasta kommentistasi.

      Poista