27.9.14

Omena-karamellimoussekakku!



Huhuu…Täällä taas! Vihdoin ehdin taas kyökkiin leipomispuuhiin. Tällä kertaa päätin kokeilla omenaa moussekakussa ja varsin hyvin se näytti toimivan. Omenan kaverina on karamellimousse, joka on maustettu aavistuksella kanelia. Pohjan tein kanelikekseistä. Lisäksi tein kakun oheen hieman karamellisoituja omenoita. Niitä en kuitenkaan lämäyttänyt kaikkia kakun päälle. Ulkonäkö olisi kärsinyt. Tämä kakku on ihanan syksyinen kahvin seuralainen.

-Doro-



Omena-karamellimoussekakku (22cm x 25cm):

pohja:

200g kanelikeksejä (Bastonge LU)
85g voita

karamellimousse:

175g sokeria
n. 2tl vettä
2 dl kuohukermaa

6 liivatetta
6 keltuaista
3 rkl sokeria
2tl kanelia
2 dl kuohu- /vispikermaa

omenamousse:

4 hapahkoa omenaa
1 dl sokeria
n ¾ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
(1 rkl rommia)
6 liivatetta
4 dl kuohu- / vispikermaa

karamellisoidut omenat:

4 hapahkoa omenaa
25g voita
1 dl sokeria
2 rkl kanelia

koristelu:

karamellisoituja omenia (ks. edellä)
n. 1 dl kermaa
kuivattuja omenasiivuja
kanelikeksimuruja
kanelia


pohja:
Murskaa keksit pieneksi muruksi. Sulata voi. Kaada voisula keksimurun päälle ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru vuoan pohjalle, jonka reunat olet vuorannut kakkukalvolla.  Jos käytät neliö-/rengasmuottia, painele keksimuru tarjoiluastian pohjalle.Voit käyttää neliövuoan sijaan myös rengasmuottia tai irtopohjavuokaa kakun valmistukseen. Mikäli teet kakun 24 cm:n irtopohjavuokaan, tulee kerroksista hieman korkeampia minun neliökakkuun verrattuna.

karamellimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Teen ensin karamellikastike. Mittaa 175g sokeria ja vesi kattilaan. Lämmitä sokeria keskilämmöllä sekoittamatta kunnes seos on vaalean ruskeaa. Ota kattila liedeltä ja lisää kuohukermaa rkl kerrallaan. Sekoita. Jos ja kun sokeri paakkuuntuu, nosta kattila takaisin levylle ja lämmitä kunnes seos on tasaista.  Lisää liivatteet karamellikastikkeeseen.

Vaahdota keltuaiset ja loppu sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaneli.  Lisää kuumaa karamellia vähän kerrallaan keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten.  Jatka vatkaamista, kunnes seos on 45 asteista (aikalailla kädenlämpöistä).

Vaahdota kerma ja yhdistä se karamellivaahtoon. Kaada mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

omenamousse:
Kuori ja paloittele omenat ja laita ne kattilaan.  Lisää kattilaan myös sokeri, vesi, sitruunamehu ja halutessasi rommi. Keitä omenoita niin kauan, että ne ovat täysin mössönä. Lisää keittämisen aikana vettä, mikäli hillo alkaa olla liian ”kuivaa”. Soseuta hillo sauvasekoittimella täysin sileäksi massaksi.

Laita liivatteet likoamaan viideksi minuutiksi. Lisää liivatteet vielä kuuman hillon joukkoon. Vaahdota kerma. Tarkista, että hillo on täysin jäähtynyt, muttei vielä kuitenkaan hyytynyt. Yhdistä hillo ja kermavaahto. Sekoita tasaiseksi ja kaada karamellimoussekerroksen päälle. Laita hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

karamellisoidut omenat:
Sulata voi ja sokeri kasarissa. Lisää omenapalat ja kypsennä omenia tovi. Omenat saavat jäädä hieman koviksi. Eli älä tee hilloa. Lisää lopuksi kaneli. Siirrä omput kasarista toiseen astiaan, jotta omenat jäähtyvät mahdollisimman nopeasti, eivätkä jatka kypsymistään kuumassa kasarissa. Käytä osa omenista kakun koristeluun ja tarjoa loput kakun kanssa.

koristelu:
Käytä parhaat karamellisoidut omenapalat kakun koristeluun. Varmista, että palat ovat täysin jäähtyneet. Omassa kakussani pursotin kermavaahtoa karamellisoitujen omenien kylkeen. Lisäksi viimeistelin kakun kuivatuilla omenasiivuilla, kanelikeksimuruilla ja kanelilla.

1 kommentti:

  1. Anonyymi27.9.14

    Kiitos kun saimme olla herkuttelemassa tätä ihanaa moussekakkua.

    VastaaPoista