29.9.16

Vanilja-puolukkapullat!


Muutamia viikkoja takaperin osallistuin jo perinteeksi muodostuneeseen leivontabloggari-iltaan. Jälleen oli puitteet kohdillaan ja pöytä täynnä herkkuja. Kiitos sponsoreiden: Urjalan makeistukku, Cloetta, Dan sukker, Loisto-catering, Annin uunissa verkkokauppa, Viinimaa, Laitilan juomatehdas ja Dr. Oetker.

Kotiinviemisinä meillä oli kassi pullollaan yhteistyökumppaneiden tuotteita. Yksi tuotteista oli Dr. Oetkerin paistonkestävä vaniljakreemijauhe. Yleensä ikinä en käytä leivonnassani puolivalmisteita, mutta tällä kertaa päätin ottaa vaniljakreemijauheen testiin. Pakko myöntää, se oli varsin kelvollista ja toimi mielestäni hyvin pullien täytteenä. Kreemiä voi käyttää myös kakkujen täytteena ym. Siihen tarkoitukseen en kyllä välttämättä lähtisi kreemiä sotkemaan. Mielestäni ihan itse tehdyt kakkutäytteet nyt vain ovat parempia.

Puolukkakausi on vielä meneillään, joten vaniljan kaveriksi ripottelin pullaan myös puolukkaa.

Heipsan.
-Doro-




Puolukka-vaniljapullat (n 25 kpl):


25g hiivaa
2 ½ dl maitoa
1 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
0.75 dl sokeria
100g voita huoneenlämpöisenä
n. 9 dl vehnäjauhoja

1 pss Dr. Oetker paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
4 dl maitoa
3 dl puolukoita
(n. 2rkl sokeria)

muna voiteluun


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli +38 asteiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää kardemumma, sokeri ja suola. Lisää noin kolmannes jauhomäärästä ja sekoita taikinaksi. Jatka jauhojen lisäämistä hiljalleen. Vaivaa taikinaa huolellisesti sitkon aikaansaamiseksi. Kun olet lisännyt noin 7 dl jauhoja ja alustanut ne taikinaan hyvin, lisää pehmeä voi. Vaivaa edelleen. Voin lisäämisen jälkeen, lisää jauhoja vähän kerrallaan tarpeen mukaan. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja se saa hieman tarttua käsiin ja kulhon reunoihin. Mieluummin liian pehmeä kuin kova taikina. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin 30 minuutiksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. (Reseptin jauhomäärä on suuntaa antava. Jauhojen kuivuus ja laatu vaikuttaa oleellisesti tarvittavaan jauhomäärään. Näppituntumalla saa parhaan pullan. Muista jättää taikina riittävän pehmeäksi.)

Tee seuraavaksi vaniljakreemi. Kaada kreemijauhe kulhoon. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Laita tekeytymään jääkaappiin noin 20 minuutiksi.

Ota taikinasta puolet ja nosta se jauhotetun taikina-alustan päälle. Kaulitse taikinasta ohut suorakaide. Levitä puolet vaniljakreemistä taikinan päälle tasaisesti. Ripottele puolukoista puolet pintaan. Mikäli haluat, voit lisätä vielä sokeria puolukoiden päälle. Kääri taikina rullalle ja leikkaa siitä leveydeltään noin 2 cm:n paloja. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota. Kohoamisen aikana toista sama toiselle taikinapuoliskolle.

Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla niin, että saat rakenteen rikki. Voitele kohonneet pullat munalla. Paista 200 asteessa noin 15 min. tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti