11.12.12

Junamiehelle junakakku!


Pieni synttärisankari on kova junamies. Isänsä vanha 70-luvun juna on edelleen täydessä iskussa ja sillä leikitään päivittäin. Kaiken lisäksi kotimme vierestä porhaltaa juna joka arkipäivä ja vielä kahdesti. Itse en arkipuuhiltani edes huomaa junan tuloa, mutta pieni yksivuotias kuulee junan jo kaukaa ja hän muistaa muistuttaa minua saapuvasta ihmeestä. Voitte vaan arvata ketkä ovat vakituiset kasvot ikkunassa junaa ihailemassa.

Traktorit ja autot ovat myös kovia juttuja. Koska kakuntekijän taidot ja aika ovat rajalliset, täytyi ne jättää vielä odottamaan tuloaan. Juna sen sijaan syntyi suhteellisen pienellä vaivalla ja ajalla. Kompromisseja jouduin kuitenkin tekemään itseni kanssa. En voinut ruveta liian tarkaksi ja siitäpä johtuen en ole täysin tyytyväinen tuotokseeni. Synttärisankari ei virheitä huomannut. Hän vain ihmetteli miten isän 70-luvun junia olikin nyt kaksi.

Pohjaksi tein jämäkän ja täyteläisen vaniljakakun. Väliin laitoin hieman mukailemani kinuskikissan kinuskikermapuolukkatäytteen. Jätin kakun kostuttamatta, koska vaniljapohja on itsessään erittäin mehevä ja kostea. Päällystin kakun ennen sokerikuorrutetta voikreemillä kosteuden tiivistymisen estämiseksi. Näin kakku säilyi hyvänä vaikka se joutui odottamaan syömistä vuorokauden verran.

Kakku maistui, vaikka itselleni se oli ehkäpä liian makeaa. Sokerimassa kun tuppaa olemaan luonnollisesti todella sokerista. Lapsiväelle massa upposi sellaisenaan ja kakkua tultiin ottamaan lisää useaan otteeseen. Loppujuhlat sujuivatkin sitten kielet sinisinä ja punaisina.

Loppuun vielä pahoittelut kuvien laadusta: Kameran zoomi hajosi, ripsivärit olivat vasta toisessa silmässä ja vieraat olivat jo melkein ovella.

 

Junakakku

vaniljapohja:

4 munaa
4.5 dl sokeria
2.4 dl maitoa
115 g voita
4.75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaesanssia
0.25 tl suolaa

kinuskikermapuolukkatäyte:

Kinuskikastike:
0.75dl kuohukermaa
0.75dl fariinisokeria

Kerma-tuorejuustovaahto:
1 dl kuohukermaa
50g maustamatonta tuorejuustoa
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
50-75 g (jäisiä) puolukoita

voikreemi:

125g suolatonta voita
200g tomusokeria
1 rkl maitoa

kuorrutus ja koristelu:

itselläni kului reilu 500 g sokerimassakuorrutetta. Perävaunuun meni 250g ja veturiin kutakuinkin toinen mokoma
lakuja ja karkkeja perävaunun lastiksi

Vaniljapohja:
Vatkaa munat vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon varovasti sekoittaen. Sulata voi maitoon. Jäähdytä ja lisää vaniljaesanssi. Lisää noin neljännes taikinasta voimaitoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää seos taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (itse käytin 25x23 cm:n suorakaiteen muotoista brownie-vuokaa). Paista 175 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakku on päältä kauniin ruskea ja kypsä tikulla kokeiltaessa.

Kinuskikermapuolukkatäyte:
Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna jäähtyä ja laita yöksi jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta.

Vaahdota kinuskikastike seuraavana päivänä vaahdoksi. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää joukkoon jäiset puolukat. Anna täytteen jähmettyä, jotta saat koottua kakun ilman, että täyte kakun reunoille.

Voikreemi:
Valmista voikreemi vatkaamalla voi ja tomusokeri notkeaksi. Lisää maito.

Kakun kokoaminen: Yritän selventää miten itse tein kakun. Toivottavasti saat jotain selvää. Voit myös käyttää mielikuvitusta ja tehdä omannäköisen junan.

Leikkaa kakkupohja neljään samansuuruiseen osaan. Halkaise näistä neljästä osasta kolme leveyssuunnassa. Saat kuusi suorakaiteen mallista osaa.

Perävaunua varten tarvitse kolme halkaistua suorakaidetta. Levitä täytettä ensimmäiselle ja nosta toinen päälle. Levitä jälleen täytettä ja nosta kolmas suorakaide päälle. Levitä voikreemiä kakun pinnalle mahdollisimman tasaisesti.

Veturia varten tarvitset kaksi halkaistua suorakaidetta. Levitä täytettä ensimmäiselle suorakaiteelle ja nosta toinen päälle. Levitä täytettä pohjan päälle, mutta vain puolelle pohjalle. Hyttiä varten puolita viimeinen jäljellä olevista suorakaiteista ja nosta täytteen päälle. Leivitä täytettä vielä tälle puolikkaalle pohjapalalle ja nosta viimeinen puolitettu suorakaide päälle. Levitä voikreemiä veturin pinnalle mahdollisimman tasaisesti.

Tee karjapuskuri jäljellä olevista kakun palasista ja levitä päälle voikreemiä. Kakku on nyt sokerimassakuorrutetta vaille valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti