17.4.14

Appelsiinikakku kera appelsiinilla maustetun sveitsiläisen voikreemin!


Pari viikkoa hupeni ihan huomaamatta. Meikältä ei löytynyt fiiliksiä leipomishommiin, joten myös blogin päivitys viivästyi. Siitä pahoitteluni.

Mutta Pääsiäinen on jo aivan oven takana, joten jotakin keväistä pääsiäisherkkua täytyi keksiä. Halusin kuitenkin pitää leipomuksen suhteellisen helppona, joten päädyin tekemään tämän appelsiinikakun, joka minun mielestäni kuuluu suhteellisen helppoihin ja nopeatekoisiin kakkuihin. Kakkupohja on sellaisenaankin mehevää, joten mitään pakkoa sitä ei ole kuorruttaa sveitsiläisellä voikreemillä. Amerikan malliin jos haluaa kakkupalansa herkutella, suosittelen ehdottomasti voikreemiä.

Toivottelen ihanaa ja rentouttavaa Pääsiäistä! Ensi viikolla herkutellaan niin ikään appelsiinilla. Silloin appelsiinin kaveriksi päätyy mikäpä muukaan kuin suklaa…
-Doro-




Appelsiinikakku kera appelsiinilla maustetun sveitsiläisen voikreemin (n.15cm:n kakku):


Appelsiinikakkupohjat:

270g voita
4 rkl rypsiöljyä
4.5 dl sokeria
5 munaa
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1.5 dl maustamatonta jogurttia / piimää tai niiden sekoitusta
1 dl täysmaitoa
2 tl vanilja-aromia
3 appelsiinin kuoriraasteet

appelsiinilla maustettu sveitsiläinen voikreemi:

150 g valkuaista
250 g sokeria
300g suolatonta voita viileänä mutta ei kylmänä
1 tl vanilja-aromia
2 appelsiinin kuoriraaste
3 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua

keltaista karamelliväriä
keltaisia ja vihreitä sokerikiteitä / nonparelleja


appelsiinikakkupohjat:
Levitä leivinpaperi uunipellille. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Vatkaa voi ja öljy tasaiseksi massaksi. Lisää sokeria hiljalleen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan, jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet. Sekoita piimä, maito, vanilja-aromi ja appelsiinin kuoriraaste keskenään. Lisää kuivia aineita vuorotellen nesteiden kanssa taikinaan aina lisäyksen välissä kunnolla sekoittaen. Lisää viimeisenä kuivia aineita.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä tasaiseksi. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on tikulla kokeiltaessa kypsä (tikkuun ei jää taikinaa). Anna pohjalevyn jäähtyä.

Leikkaa veitsellä taikinalevystä neljä halkaisijaltaan noin 15 cm:n pohjaympyrää. Käytä apuna esim. pahvista leikattua muottia, jotta kaikista pohjapaloista tulee samankokoiset. Leikkauksesta yli jääneet pohjapalat voit halutessasi pakasta ja käyttää myöhemmin esim. cake popsien tekoon.

sveitsiläinen appelsiinilla maustettu voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi. Lisää lopuksi vaniljaesanssi, appelsiinin kuoriraaste ja appelsiinimehu.

kakun kokoaminen ja koristelu:
Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluvadille ja levitä sille ohut kerros appelsiini-voikreemiä. Nosta toinen kakkupohja päälle ja tee sille samoin kuin edellä. Toimi samoin myös loppujen kakkupohjien kanssa. Värjää loppu voikreemi keltaiseksi pienellä määrällä karamelliväriä.
Levitä ohut kerros voikreemiä kakun päälle ja sivuille. Laita kakku jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai kunnes kreemi on kovettunut kakun pintaan.  Levitä lähes kaikki loput voikreemit kakun pintaan ja sivuille tasaiseksi kerrokseksi. Käytä apuna palettiveistä. Pursota jäljelle jääneet voikreemit kakun pintaan. Koristele kakku esimerkiksi värjätyillä sokerikiteillä ym.

Nosta kakku huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua, jotta kuorrutus ja täyte ehtivät pehmetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti