2.12.15

Päärynä-kanelimoussekakku!


Instagramiin olenkin hieman päivitellyt tämän kakun vaiheita. Myös edellisessä postauksessani pistin jakoon kuvan tämän kakun epäonnen hetkistä. Minulla oli päässä vahva visio kakun ulkonäöstä, mutta valitettavasti todellisuus ei vastannut mielikuvaa. Kaavin pursotukset varoen pois ja uudet tein vanhojen jämät peittäen. Mikään kaunistus tästä kakusta ei vieläkään tullut, mutta paremman puutteessa sai kelvata.

Kakun makuparina toimii päärynä ja kaneli. Minulla on jo pitkään maistunut suussa kyseinen makupari ja olinkin jo tovin funtsinut, miten kakun toteuttaisin. Mielestäni tästä tuli kyllä varsin onnistunut tuotos. Ehkä kakku on enemmän aikuiseen makuun. Lastenjuhlissa en sitä tarjoaisi.

Päärynäpalaset kakun sisällä kruunaavat tämän herkun. Toisinaan moussekakut ovat vähän tylsiä yksitoikkoisen rakenteensa suhteen. Tässä kakussa on rakennetta riittämiin: rouskuva pohja, pehmeät ja maukkaat kompotissa uineet päärynät sekä suussasulava mousse.

Kivaa viikon jatkoa teille ihanaiset!
-Doro-




Päärynä-kanelimoussekakku (20cm):

pohja:

130g Bastogne-keksejä (LU)
45g voita

päärynäkompotti:

2 päärynää (n.400g)
1 dl vettä
¼ dl hillosokeria
½ dl ruokosokeria
kanelitanko
loraus rommia

päärynä-kanelimousse:

3 dl vispikermaa
2 dl päärynä-kinuskirahkaa (valio)
1tl jauhettua kanelia
2 rkl sokeria
¾ dl päärynäkompotin lientä
5 liivatetta

päärynäglace

päärynä
½ dl vettä
2 tl sokeria
liivate

lisäksi kermaa koristelupursotuksiin (n. 1,5dl)


pohja:
Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista sopivan kokoinen pala. Siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa vuorata vuoan reunat kakkukalvolla ja pyyhkäistä ne kevyesti rypsiöljyllä (itse käytän piirtoheitinkalvoa).
Murskaa pohjan keksit pieneksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös perunanuijalla hakaten. Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (20cm) pohjalle.

päärynäkompotti:
Kuori päärynät ja leikkaa ne pieneksi kuutioksi. Mittaa kompotin muut aineet kattilaan ja anna liemen kiehua ja keittyä viitisen minuuttia. Lisää pienet päärynäkuutiot ja keitä n. 3 minuuttia. Päärynöiden pitää pehmetä hieman, mutta ne eivät missään nimessä saa muuttua mössöksi. Pieni puruvara pitää jäädä. Ota liedeltä ja jätä jäähtymään.

Kun kompotti on jäähtynyt, kaada se siivilän läpi toiseen astiaan. Anna valua, jotta päärynöistä lähtee suurimmat nesteet. Lusikoi päärynäkuutiot pohjan päälle. Säästä liemi moussea varten.

päärynä-kanelimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja päärynä-kinuskirahka pehmeäksi vaahdoksi. Älä tee kovaa vaahtoa, vaan malta jättää seos riittävän löysäksi. Mausta sokerilla ja kanelilla. Lämmitä n. puolet kompotin liemestä lähes kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi ja sulata ne kuumassa liemessä. Kaada liivateliemi lopun kompotin liemen joukkoon. Mikäli seos on vielä liian kuumaa, anna jäähtyä hetki. Lisää liivateliemi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kerma-rahkaseokseen. Kaada mousse pohjan ja päärynäpalojen päälle ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin.

Päärynäglace:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuori ja pilko päärynä pieniksi kuutioiksi. Mittaa glacen aineet liivatetta lukuun ottamatta kattilaan ja keitä seosta niin kauan kunnes päärynät pehmenevät ja hajoavat. Purista liivatteesta vesi ja lisää se seokseen. Kaada seos korkeaan ja kapeaan astiaan ja surauta sauvasekoittimelle tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä.

Levitä päärynäglacea ohut kerros hyytyneen kakun pinnalle. Koristele kakku esim. kermapursotuksin.

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen ja resepti vaikuttaa erittäin hyvältä Tätä voisin koittaa vaikka itsenäisyyspäivää aatellen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Tää oli jotenkin ihanan jouluinen ja maultaan aika syvä.

      Poista
  2. Vaikuttaa ihanalta, eikä ulkonäössäkään mitään vikaa ole... Rakastin ennen kinuski-päärynäjogurttia, joten voipi olla että tätä joutuu kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Rahkan maku on kyllä aika mieto. Jos olet superfani, kannattaa ehkä osa kermasta korvata vielä rahkalla.

      Poista
  3. Minä pomppisin riemusta, jos saisin noin hyvän näköisen kakun tehtyä. En ole mikään päärynän suurin ystävä, mutta tätä kyllä maistaisin ilomielin! :)

    VastaaPoista
  4. Kaunis kakku kuin mikä, ei mitään vikaa! :)
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneus on katsojan silmässä. Ehkä oma luomus saa osakseen enemmän kritiikkiä kuin jos kakku olisikin jonkun toisen tekemä:) Kiitos.

      Poista