17.2.16

Uusi aluevaltaus...


Uudenvuoden lupaukseni liittyi jälkkärien bloggaamiseen. No lupaukset eivät taida ikinä pitää. Ei minullakaan tällä kertaa. Jälkkärien sijaan päätin tehdä täysin uuden aluevaltauksen blogin puolella, nimittäin suolaiset herkut. Vuosi näyttää tulenko bloggaamaan jälkkäreitä, vai pitäydynkö makeiden leipomusten lisäksi suolaisissa.

Viime viikolla kaupassa käydessäni mukaani tarttui poikkeuksellisesti  k-ruoka-lehti. Kansi kiinnitti huomioni. Siinä oli nimittäin herkullisten vohvelien kuva. Minullakin vohvelirauta on, tosin se on älyttömän pienellä käytöllä. Inspiroiduin kuitenkin lehden vohveliresepteistä niin paljon, että päätin kaivaa vohveliraudan esiin ja pistää taikinan tulemaan.

Voi vitsit, miten herkullisia vohvelit olivatkaan. Suolaisina ne vastasivat kunnon ruokaa. Avocado-kylmäsavulohitäytteen lisäksi meillä oli myös smetanaa, mätiä ja sipulia. Ne loppuivat kuitenkin nopeasti, eivätkä päätyneet kuvaan.

Kivaa viikon jatkoa!
-Doro-



Vohvelit (n. 18 kpl):

3 munaa
3 dl täysmaitoa
4 dl hienoja spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
¾ dl sulatettua voita
2 dl vichyä

suolainen avocado-kylmäsavulohitäyte:

2 avocadoa
loraus limen mehua
suolaa
mustapippuria
loraus oliiviöljyä
lisäksi n. 300g kylmäsavulohta ohuina siivuina (lohen määrä riippuu täysin siitä, kuinka paljon haluat tarjota lohta yhtä vohvelia kohden) ja nippu viinisuolaheinää


vohvelit:
Sekoita munien rakenne rikki. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vispilällä vatkaten. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Lisää vichy juuri ennen paistamista. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi. Voitele se tavallisella voilla tai kirkastetulla voilla. Kirkastettu voi lisää vohvelien rapeutta. Katso kirkastetun voin ohje alta.

Kaada vohveliraudalle taikinaa ja paista vohveli kauniin ruskeaksi. Vohvelit kannattaa tarjota mahdollisimman nopeasti paistamisesta, jotta ne pysyvät rapeina. Mikäli kasaat vohvelit paiston jälkeen, kärsii niiden rapeus oleellisesti.

suolainen avocado-lohitäyte:
Mössää kulhossa haarukalla avocadojen sisusta suhteellisen sileäksi massaksi. Lisää limen mehua maun mukaan sekä loraus oliiviöljyä. Mausta tahna suolalla ja pippurilla. Tarjoa ohueksi siivutettua kylmäsavulohta ja viinisuolaheinää tahnan seurana.


kirkastettu voi:

Mittaa kattilaan pala voita. Lämmitä sitä miedolla lämmöllä niin kauan, että voi on täysin sula. Nosta kattila levyltä ja jätä jäähtymään. Kuori vaahto pinnalta. Anna heran valua kattilan pohjalle. Kaada varovasti kirkas voi toiseen astiaan ja käytä sitä esim. vohvelien paistamiseen. Heran voit hyödyntää vaikka leipätaikinassa.

1 kommentti:

  1. Minä olen kuolannut myös niitä K-ruoka lehden vohvelireseptejä! Näyttävät niin herkullisilta täytteineen. :P
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista