21.6.16

Herkullinen aprikoositorttu ja hyvää Juhannusta!


Juhannus on aivan juuri ja ilmojenkin pitäisi helliä juhlijoita. Ihanaa.

Juhannuksen meinaan pitää leivontavapaata. Saas nähdä pitääkö lupaukseni. Leivoin kuitenkin hieman ennakkoon teitä lukijoita silmälläpitäen. Pohdin pitkään, mikä voisi olla sopiva juhannusherkku. Päätin tehdä mansikkatortun. Meidän kaupasta ei sunnuntai-iltana löytynyt kuin yksi tuore mansikkapaketti, joten hieman sattumuksen kautta mansikat vaihtuivat aprikooseihin.

Mansikkatortusta tulikin aprikoositorttu. Aprikoosien kunniaksi voi toden totta sanoa, että nekin toimivat erinomaisesti. Mikäänhän ei estä sinua muuttamasta aprikooseja mansikoiksi tai vaikka nektariineiksi. Suhteuta hedelmien määrät tällöin silmämääräisesti. Eli muutama iso nektariini vastaa neljää tai viittä aprikoosia jne.

Kuten jo edellä totesin, minä meinaan pitää juhannuksena leivontataukoa. Se merkkaa sitä, että reiluun viikkoon ette kuule minusta. Heinäkuun alussa lupaan taas olla linjoilla.

Ihanaa, rentouttavaa ja toivon mukaan lämmintä jussia!

-Doro-






Aprikoositorttu (suorakaide):

pohja:

130 g jääkaappikylmää voita
3.25 dl hienoja spelttijauhoja (voit myös käyttää vehnäjauhoja)
1.75 dl mantelijauhoja
½  dl hunajaa (voit myös käyttää sokeria saman määrän)
vettä tarpeen mukaan
(kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa paistamista varten)

aprikoosihilloke:

5 tuoretta aprikoosia
1 rkl vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois. Jos jätät pois, lisää hunajan määrää)

täyte:

2 dl kermaa
250 g mascarpone-juustoa
3 rkl hunajaa tai sokeria n. 4 rkl tai maun mukaan
½  tl vaniljajauhetta
n. 2 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois ja korvata sitruunamehulla. Tarkista silloin maku ja lisää makeutusta tarpeen mukaan.)

aprikoosikompotti:

4 tuoretta aprikoosia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl Cointreau-likööriä (Voit jättää pois, mutta lisää silloin hieman makeutta.)
n. 4 rkl hunajaa
½ dl vettä

koristelu:

4 aprikoosia
n 10 mansikkaa
syötäviä kukkia esim. sarviorvokkeja


pohja:
Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää hunaja ja sekoita nopeasti. Mikäli taikina on edelleen murenevaa lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä piirakkavuokaa hieman isommaksi. Kumoa kaulittu taikina voideltuun vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille ja paikkaa mahdolliset reiät. Siisti veitsellä vuoan reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan kauttaaltaan. Laita leivinpaperi pohjan päälle. Kaada kuivattuja herneitä/riisiä/ohraa leivinpaperi päälle ja levitä ne tasaisesti niin, että ne tukevat myös vuoan reunoilla olevaa taikinaa.

Paista torttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Ota leivinpaperi riiseineen/herneineen pois ja paista vielä n. 5 min. tai kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut kauniisti. Jäähdytä.

aprikoosihilloke:
Pese, poista kivet ja pilko aprikoosit. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta n. 15 minuuttia tai kunnes aprikoosit pehmenevät. Surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi hillokkeeksi. Jätä jäähtymään ja odottamaan tortun kokoamista.

täyte:
Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää hunaja ja vaniljajauho sekä Cointreau. Vaahdota kerma.  Yhdistä kerma mascarponeseokseen ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarpeen mukaan. Laita täyte kylmään odottamaan tortun kokoamista.

aprikoosikompotti:
Pese, poista kivet ja pilko aprikoosit lohkoiksi.

Mittaa kaikki ainekset aprikooseja lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää aprikoosit ja keitä niitä max. 2 minuuttia. Aprikoosien tulee pehmetä vain aavistuksen verran ja säilyttää muotonsa. Nosta kuumat aprikoosit reikäkauhalla lautaselle jäähtymään ja odottamaan tortun kokoamista ja koristelua.

tortun kokoaminen ja koristelu:

Levitä jäähtyneelle torttupohjalle aprikoosihilloke. Lusikoi päälle mascarpone-kermatäyte ja tasoita pinta palettiveitsellä. Luultavasti sinulla jää hieman täytettä yli, mutta herkullisuutensa ansiosta se varmasti menee sellaisenaan.

Nostele aprikoosilohkoja vuorotellen mansikoiden kanssa tortun pintaan. Voit sivellä mansikoita ja aprikooseja vielä kompottiliemellä. Viimeistele koristelu syötävillä kukkasilla.

4 kommenttia:

  1. Nam tämä on vaan niin ihastuttava ja ihanat kuvat! Käytin kuvaa ja linkkiä sun blogiin myös Facebookissa. Kerro jos ei ole ok niin poistan :)

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköinen, mutta ehkä liian vaikea mun tehä.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla tätä torttua. Mielestäni on yllättävänkin helppo.

      Poista