31.8.16

Puolukkakuppikakut sveitsiläisellä voikreemillä ja aavistuksella nougata!


Viime viikonlopun saldo metsäreissultani oli ämpärillinen suppilovahveroita, poimurillinen osittain vielä raakoja puolukoita ja kaksi ampiaisen pistosta. Ei todella ole hyvä idea lähteä metsään hajuveden tuoksuisena. Olin amppareiden kestokohde. Perheeni miehet saivat olla ihan rauhassa.

Puolukat poimin silmällä pitäen näitä puolukkakuppikakkuja. Hapan puolukka ja makea sveitsiläinen voikreemi passasivat hyvin yhteen ja nämä ihastuttavat kuppikakut täyttivät herkkupäivän herkkukiintiön kertalaakista.

Mikäli et halua omani kaltaista valtavaa kuorrutuskekoa kuppikakkuihisi, ehdotan pienentämään kreemin määrää kolmanneksella. Mielestäni omissani oli ehkä aavistus liikaa kuorrutetta. Toisaalta poikani mielestä juuri kuorrutus oli parasta. Makuasioita!

Kivaa viikon jatkoa!
-Doro-





Puolukkakuppikakut (n.15 isoa):

kuppikakkutaikina:

2 dl sokeria
1 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
55g voita huoneenlämpöisenä
2 munaa
75g turkkilaista jogurttia
60 ml rypsiöljyä
1 dl kermaa
3 dl puolukoita

sveitsiläinen voikreemi:

150g valkuaista (n. 4 munan valkuaiset)
240g sokeria
300g suolatonta voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä
n. 1dl paseerattua puolukkasurvosta

lisäksi nougata ja tuoreita puolukoita koristeluun


kuppikakkutaikina:
Mittaa kuivat aineet monitoimikoneeseen. Sekoita sekaisin. Pilko pehmeä, huoneenlämpöinen voi pieniksi nokareiksi ja lisää se kuivien aineiden joukkoon. Anna sekoittua. Voita on niin vähän, että se lähes häviää kuiviin aineisiin.
Sekoita keskenään munat, jogurtti ja ruokaöljy. Kaada kuivien aineiden joukkoon ja anna massan sekoittua taikinaksi. Lisää lopuksi kerma ja sekoita vain sen verran, että kerma sekoittuu hyvin joukkoon.
Asettele Amerikan muffinivuokia muffinipeltiin. Kaada taikinaa kunkin vuoan puoleenväliin asti. Paista 180 asteessa, uunin keskitasossa n. 20 min. Kakkuset ovat kypsiä, kun tikkuun ei jää enää taikinaa. Anna jäähtyä.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes seos on kokonaan jäähtynyt. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Ota kreemistä puolet toiseen kulhoon. Lisää toiseen puolikkaaseen puolukkasurvos ja sekoita tasaiseksi. Sekoittaminen kestää tovin. Alkuun survos pisaroituu kreemin pinnalle, mutta pian sekoittuu tasaisesti kreemin joukkoon.

Lusikoi valkoista ja puolukkaista kreemiä pursotinpussin eri reunoille. Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet.

Viimeistele koristelu sulattamalla nougata ja valuttamalla sitä ruusukkeiden päälle. Muutama tuore puolukka kruunaa komeuden.

Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa, ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus ehtii pehmetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti