4.9.16

Sadonkorjaajan kasvispiirakka!


Joinakin vuosina kasvimaa onnistuu eli tuottaa satoa tuhottomasti. Onnekseni tämä vuosi on ollut huippuhyvä, melkeinpä liian hyvä tuottavuuden kannalta. Satoa saa korjata päivittäin ja tuntuu, että kiire tässä tulee, jotta kaiken ehtii hyödyntämään.

Valmistin perjantaiksi minulle ja ystävälleni ihanaa kasvispiirakkaa. Täydellinen valkoviini kruunasi nautinnon. Pistin piirakkaa kaikkea mahdollista kasvimaaltani. Tämän piirakan täytteitä voikin varioida omien mieltymysten tai kasvimaan tuotannon mukaan. Aurinkokuivatut tomaatit kannattaa säilyttää reseptissä. Ne antavat antavat mukavaa täyteläisyyttä ja makua piirakalle.

Tänään meinaan kääriä hihat ja tehdä jotakin punajuuresta ja suklaasta. Varmaan arvaatkin jo, mistä on kyse.

Sunnuntaille iloa toivotellen!
-Doro-




Kasvispiirakka (yksi iso tai neljä pientä piirakkaa):

pohja:

3 dl vehnäjauhoja
100g kylmää voita
1 muna
n. 2tl kylmää vettä
(jos haluat oikaista pohjan kanssa, käytä kaupan valmista pohjaa)

täyte (voit varioida täytteen kasviksia haluamallasi tavalla):

2 porkkanaa
puolet pienestä kesäkurpitsasta
1 sipuli
puolikas kyssäkaali
n. 20 salkopapua
n. 2dl parsakaalin nuppuja
1 ½ dl suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 valkosipulin kynsi
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa
0,5 tl kuivattua oreganoa
2 ½ dl kaurakermaa (myös ruokakerma/tavallinen kerma käyvät)
2 munaa
2 ½ dl emmental juustoraastetta
4 rkl auringonkukan siemeniä


pohja:
Mittaa kulhoon jauhot ja nypi joukkoon voi niin, että seoksesta tulee murumaista. Lisää muna ja kylmä vesi, sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää murumaiseksi, lisää vettä pienissä erissä. Taikinasta muodostuu käsiin tarttumaton pallo.

Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Voitele piirakkavuoka tai pienemmät vuoat kauttaaltaan. Mikäli teet yhden suuren piirakan, kauli taikina vuokaa hieman suuremmaksi levyksi kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä. Pienten piirakoiden tapauksessa jaa taikina ensin neljään osaan ja toimi sen jälkeen kuten edellä. Nosta pohja/pohjat vuokaan/vuokiin leivinpaperia apuna käyttäen. Painele pohjataikina hyvin vuoan/vuokien pohjalle ja reunoille.  Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Leikkaa taikinan päälle leivinpaperi. Painele paperi myös vuoan reunoille. Kaada paperin päälle kuivia herneitä, riisiä ym. painoksi ja esipaista pohjaa/pohjia 200 asteessa 15 minuuttia. Ota piirakkapohja/-pohjat uunista ja poista leivinpaperi painoineen. Jätä pohja/pohjat odottamaan täytteen valmistumista.

täyte:
Kuutioi täytteen porkkanat, kesäkurpitsat, kyssäkaali ja sipuli pieneksi kuutioksi. Kuullota ensin porkkanoita oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää sitten kyssäkaali ja sipuli ja kuullota hetki. Lisää vielä kesäkurpitsat ja hienonnettu valkosipulin kynsi. Kun kasvikset alkavat olla pehmenneitä, muttei kypsiä, lisää aurinkokuivatut tomaatit. Mausta kasvisseos timjamilla, oreganolla ja basilikalla.

Samalla kun kypsennät kasviskuutioita pannulla, kypsennä salkopavut ja pienet parsakaalin nuput vedessä lähes kypsiksi.

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää kerma ja suola ja sekoita tasaiseksi. Raasta juusto ja sekoita myös se kerma-munaseokseen.

Kaada hieman jäähtyneet kasviskuutiot kerma-munaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi täyte piirakkapohjan/-pohjien päälle. Asettele lopuksi salkopavut ja parsakaalin nuput haluamallasi tavalla piirakoiden päälle. Viimeistele ripottelemalla pinnalle auringonkukan siemeniä.

Paista piirakkaa/piirakoita 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja piirakat kypsät. Mikäli piirakoiden pinta alkaa liiaksi tummua, peitä ne esim. leivinpaperilla ja jatka paistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti