25.1.17

Pestoboston!


Silloin tällöin leivon meidän perheelle tuoreita sämpylöitä. Ne ovat vain niin hyviä. Tänään pistin koneen vaivaamaan taikinaa ja olin jo lähes rupeamassa sämpylähommiin. Muistin kuitenkin jääkaapissa olevan vajaan pestopurkin ja päätin muokata leivontaideaani pestoisemmaksi. Näin syntyi pestoboston, joka oli aika kivaa vaihtelua perussämpylöille. Boston ei myöskään vaatinut leivänpäällisiä.

Koska pestoja on todella monenlaisia, suosittelen käyttämään tässä bostonissa hyvälaatuista ja herkullista pestoa. Peston maku tulee nimittäin varsin vahvana bostonista. Seuraavaksi meinaan kokeilla tätä reseptiä punaisella pestolla ja sattumiksi sujautan aurinkokuivattuja tomaatteja ja kevyesti kuullotettua sipuali. Luulisi senkin toimivan.

Että sellaista.
Kivaa viikkoa!
-Doro-
Pestoboston (20 cm):

3 dl vettä
20g hiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
n. 9 dl spelttijauhoja
¼ dl rypsiöljyä
n. 1dl hyvälaatuista pestoa
2 rkl auringonkukan siemeniä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva lämpimään veteen. Lisää hunaja, suola ja puolet jauhomäärästä. Vaivaa taikinaa taikinakoneella. Lisää vaivauksen aikana jauhoja. Kun taikina vielä tarttuu kulhon reunoihin, lisää öljy ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, mikäli taikina tarttuu edelleen kulhon reunoihin. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia koneella. Käsin vaivatessa aika on noin 20 minuuttia.

Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa eikä tartu enää kulhon reunoihin. Liian kovaa taikinasta ei kuitenkaan saa tehdä. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa sitä hetki pöydällä. Ota taikinasta pieni pala erilleen ja kaulitse se ohueksi lätyksi. Nosta lätty pohjastaan voidellun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle. Kaulitse loppu taikina isoksi levyksi. Levitä levylle pestoa kauttaaltaan. Rullaa levy pitkältä sivulta aloittaen, aivan kuten tekisit korvapuusteja. Leikkaa rullasta tasakokoisia noin 5 cm:n lieriöitä. Nosta lieriöt vuokaan pohjalätyn päälle. Jätä lieriöiden väliin hieman kohoamisvaraa.

Anna bostonin kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Kostuta bostonin pinta vedellä ja ripottele auringonkukan siemenet sen pintaan. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Boston on kypsä, kun se on kauniin ruskea pinnastaan ja pohjaan kopautettaessa kuuluu kumiseva ääni. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti