18.2.17

Ilman kommervenkkejä ihan perinteiset laskiaispullat!


Tänään meille tuli kyläilemään minun lapsuudenkaveri, jota olen tavannut viimeksi viisi vuotta sitten. Aikas mahtavaa oli nähdä pitkästä aikaa. Kahvipöytään tein ihan ilman yhtäkään kommervenkkiä niitä kaikista perinteisimpiä laskiaispullia. Ja voi vitsit, että ne olivat hyviä. Meinaan vielä iltapalaksikin syödä yhden bullan.

Ja mitä tulee pullan täytteisiin, niin oma pullani on ehdottomasti täytetty mantelimassalla ja runsaalla kermavaahdolla. Vasta aikuisiällä olen oppinut mantelimassan makuun.

Minä ja perheeni lähdetäänkin huomenna pienelle lomareissulle Tallinnaan. Tiedossa siis paljon hyvää ruokaa ja herkkuja.

Kivaa viikonlopun jatkoa!
-Doro-



Laskiaispullat (n. 18 kpl):

pullat:

3 dl täysmaitoa
25g hiivaa
1,2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 ½ tl kardemummaa
120g voita
n. 8 dl vehnäjauhoja
voiteluun muna
koristeluun raesokeria tai mantelilastuja

täyte:

vadelmahilloa tai mantelimassaa
2 ½ dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria


pullat:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Alusta taikinaan noin 2/3 jauhoista. Vaivaa taikinaa taikinakoneella noin 10 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutiona joukkoon ja jatka vaivaamista. Lisäile jauhoja vaivauksen aikana aina tarpeen mukaan. Taikina on valmista, kun se on vielä pehmeää ja irtoaa juuri ja juuri kulhon reunoista. Hyvän pullan salaisuus on riittävän pehmeä taikina. Ole siis tarkkana jauhojen määrän kanssa.

Anna taikinan kohota reilu puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Nosta taikina jauhotetulla tasolle ja vaivaa sitä hetki. Tee taikinasta noin ranteen paksuinen pötkylä ja leikkaa se kahtia. Leikkaa edelleen taikinapalat kahtia. Jatka, kunnes sinulla on noin 18 taikinapalaa. Pyörittele taikinapaloista pullat. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota noin 20 minuuttia.

Riko muna pieneen kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki haarukalla. Voitele pullat kevyesti ja ripottele pinnalle raesokeria / mantelilastuja. Paista pullia 225 asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Anna jäähtyä.

pullien täyttäminen:
Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Halkaise pullat ja laita pohjalle joko vadelmahilloa tai mantelimassaa. Lusikoi päälle kermavaahtoa ja nosta pullan hattu päälle. Vóla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti