7.10.17

Omenapuustit!


Korvapuustipäivä oli ja meni. Meillä syötiin kyseisenä päivänä omenapuusteja, jotka ovat todellakin kokeilemisen arvoisia. Omena teki näistä puusteista todella meheviä. Täytteeseen laitoin omenan lisäksi fariinisokeria, voita ja kanelia. Pullataikinasta jätin kardemumman pois ihan vain siitä syystä, ettei minulla ollut sitä. Lopputulos ei kuitenkaan kaivannut lainkaan kardemummaa, vaikka aluksi jännitinkin sitä.

Tänä viikonloppuna en ehdi leipoa, mutta ensi viikonloppuna tarkoitukseni olisi tehdä jälleen jotakin omenasta. Sitä kun sattuu olemaan varsin paljon omasta takaa.

Hyvää viikonlopun jatkoa!
-Doro-




Omenapuustit:

2 ½ dl mantelimaitoa
25g hiivaa
1 dl sokeria (voit käyttää myös tummaa ruokosokeria)
½ tl suolaa
n. 7 dl hienoja spelttijauhoja / vehnäjauhoja
100g voita huoneenlämpöisenä

täyte:
100g voita huoneenlämpöisenä
n. 1 ½ dl fariinisokeria
n. 4 pientä omenaa kuutioina
n. 2 ½ rkl kanelia

voiteluun muna ja pinnalle koristeeksi raesokeria


Lämmitä mantelimaito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva mantelimaitoon. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaan kolmannes jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja aina edellisten sekoituttua taikinaa. Kun olet lisännyt lähes kaiken jauhon, lisää huoneenlämpöinen voi (100g) ja jatka vaivaamista. Vaivaa taikinaa koneella väh. 10 min. Mikäli vaivaat käsin, tuplaa aika.

Lisää jauhoja taikinaan varoen vaivauksen loppuvaiheessa. Valmis taikina on kimmoisaa ja käteen otettaessa se ei tartu ja liiskaannut käsiin. Speltillä leipoessa tulee taikina jättää normaalia vielä vähän löysemmäksi. Älä kuitenkaan jätä liian löysäksi. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 min.

Ota puolet taikinasta.  Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä. Kauli taikina noin 5 mm:n paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voista puolet levylle. Ripottele puolet fariinisokerista päälle. Lisää vielä puolet pienistä omenakuutioista. Viimeistele puolella määrällä kanelia. Rullaa levy pidemmältä sivulta aloittaen napakaksi rullaksi. Leikkaa rullasta vinottain kolmion mallisia puustipaloja. Nosta taikinakolmio pystyyn ja paina kolmion huippu alaspäin. Nosta valmiit pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota noin 15 min.

Riko muna ja vatkaa sen rakenne rikki. Voitele omenapuustit ja ripottele pinnalle raesokeria koristeeksi. Paista pullia 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10-12 min. tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Toista edellinen toiselle taikinapuoliskolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti