24.4.15

Vapuksi vaahtokarkki-vanilja -kuppikakkuja!


Vappu lähestyy ja vappupöytään tekisi mieli donitsien ja munkkien rinnalle jotakin muutakin. Tukholman reissullani käteeni osui ihania pieniä vaahtokarkkeja, kuin pieniä ilmapalloja. Ne koristavatkin herkullisia vaniljakuppikakkuja. Tarkoitukseni oli kätkeä kakkusten sisään hieman isompi vaahtokarkki, mutta kätkö ei ollut kovin hyvä. Vaahtikset nimittäin pulpahtivat paiston aikana taikinan pintaan. Eipä vaahtokarkit huonoja olleet pinnassakaan. Ne nimittäin hieman ruskistuivat ja karamellisoituivat uunissa. Ei kätketty yllätys, mutta pinnalla kuorrutuksen alla piilevä ylläri.

Hyvää vappua, mikäli en kerkeä koneen äärelle ennen sitä!
-Doro-

 

Vaahtokarkki-vanilja -kuppikakut (n.10kpl)

kuppikakut:

175g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
0.5tl vaniljajauhetta tai 1.5 tl vaniljasokeria
3 munaa
3.5 dl (200g) vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3 rkl kermaa
n.5 kpl normaalikokoisia vaahtokarkkeja puolitettuna

sveitsiläinen voikreemi:

100g valkuaista (n. 3 munan valkuaiset)
160g sokeria
200g voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä

lisäksi pieniä vaahtokarkkeja ym. koristeluun


kuppikakut:
Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon jokaisen lisäyksen välillä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa n. 1/3 paperisiin vuokiin, jotka olet asettanut muffinipellille. Paina puolitettu vaahtokarkki vuokiin taikinan päälle. Lusikoi taikinaa vielä peittämään vaahtokarkki siten, että vuoka on n. 2/3 täynnä taikinaa. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 20 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet ja koristele vaahtokarkein. Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa, ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus ehtii pehmetä.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihania kuvia. Herkkiä ja herkullsia :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ja kivaa vappua sulle Annis!

    VastaaPoista