17.12.15

Helpot suklaakonvehdit ihanalla karamellitäytteellä!


Huomenna meidän poika viettää vikaa päiväkotipäivää ennen joululomaa. Pieni vieminen päiväkotiin on mielestäni paikallaan. Sen verran mieletöntä työtä nämä meidän päiväkodin "tädit" ovat koko syksyn tehneet.

Arvatenkin meidän vieminen on jotakin pientä herkuteltavaa. Jouluun sopivat suklaakonvehdit ja nämä nimenomaiset eivät kyllä helpommaksi voi enää muuttua. Kunhan suklaan jaksaa temperoida, sujuu loppu leikiten. Toki jokin käsitys konvehtien valmistamisesta on hyvä olla olemassa.

Täytteen idean nappasin suoraan tanskalaiselta kondiittorilta Metteltä. Hänen herkkunsa ovat aina purreet minuun. Myös työn laatu ja koristelun taidokkuus ovat tehneet vaikutuksen. Metten joulu -ohjelman jaksot, joista myös täytteen idean nappasin ovat katsottavissa Yle Areenasta.

Minulla on huomenna vimppa työpäivä ennen lomaa. Sunnuntaina vietän kummityttöjeni kanssa perinteisiä piparkakkutalkoita. Puuhaa siis riittää :)

-Doro-Suklaakonvehdit inkivääri- tai kanelikaramellitäytteellä (n. 38 kpl):

400g tummaa- tai maitosuklaata (tumma suklaa n. 50% kaakaota)
1 prk (398g) karamellisoitua maitotiivistettä
n. 1 tl inkivääriä tai kanelia


Temperoi suklaa: Rouhi reilu puolet suklaasta aivan pieneksi muruksi. Sulata loput suklaat n. 48 asteiseksi. Lisää sulatettua suklaata vähän kerrallaan suklaarouheen joukkoon. Sekoittele, jotta rouhe sulaa. Sulava rouhesuklaa ei saisi nousta lämpötilaltaan yli 34 asteiseksi. Kun suklaa on n. 32 asteista kaada se konvehtimuotteihin. Valuta ylimääräiset suklaat takaisin max. 34 –asteisen suklaan joukkoon.  Anna konvehtien kovettua.

Sekoita maitotiiviste tasaiseksi massaksi ja lisää siihen kaneli tai inkivääri. Mielestäni inkivääri toimii paremmin tumman suklaan kanssa ja kaneli puolestaan maitosuklaan kanssa. Laita maitotiiviste kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja leikkaa kärkeen pieni reikä. Pursota suklaakuoret lähes täyteen karamellitäytettä. Kopauta muutama kerta pöytää vasten, jotta ilmakuplat poistuvat.

Mittaa max. 34-asteiseksi sulattamasi suklaan lämpötila. Jos suklaa on liiaksi jäähtynyt, lisää siihen sulatettua 48 asteista suklaata, jotta se notkistuu ja lämpötila nousee jälleen 32 asteeseen. Mikäli sinulla loppuu 48 asteinen suklaa, voit lisätä viileämpää suklaamassaa ja lämmittää sitä.

Kaada 32 asteista suklaata konvehtimuottiin sulkemaan konvehdit. Vedä palettiveitsellä muotin pintaa pitkin saadaksesi ylimääräiset suklaat pois. Vedä myös toiseen suuntaan, jotta konvehdit sulkeutuvat kummaltakin puolelta.

Oikein temperoidut suklaat säilyvät n. 2 viikkoa viileässä. Temperointi tuo esiin suklaan maut ja saa suklaan koostumuksen juuri oikeanlaiseksi. Mikäli et temperoi suklaata, harmaantuu se jo muutamassa päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti