10.6.15

Raparperiwhoopies!

Meidän pihan raparperi on aikaisempina vuosina ollut lähes kitukasvuinen. Viime kesänä aloitin sen elvyttämisen ja hyvinhän se näyttää alkavan kasvamaan. Vieläkään rapsu ei kovin kiitollisesti kasvattele varsiaan, mutta parempaan päin ollaan menossa. Jälleen kävin nyhtämässä muutaman alamittaisen varren ja käytin ne näiden järjettömän hyvien raparperiwhoopiesien leivontaan.

Whoopiet kätkevät sisälleen yllätyksen. Sielä on pisteenä i:n päälle pieni hillosilmä.

Hyvää loppuviikkoa!
-Doro-





Raparperiwhoopies (n. 28kpl):

whoopiekakkukannet:

115g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
1 muna
5.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 rkl soodaa
1 tl vaniljajauhetta (myös vaniljasokeri käy)
2.5 dl täysmaitoa

raparperihillo:

3 dl raparpereja
½ dl sokeria
1 t vaniljasokeria
loraus vettä
punaista pastaväriä

raparperilla maustettu sveitsiläinen voikreemi:

130g valkuaisia (n. 4 valkuaista)
200g sokeria (2.4 dl)
270g suolatonta voita
n. 7 rkl raparperihilloa
punaista pastaväriä

lisäksi tomusokeria koristeluun


whoopiekakkukannet:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vuorotellen maidon kanssa voi-sokerivaahtoon. Sekoita varoen.

Lusikoi taikina pyöreätyllalliseen pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle kiekkoja. Jätä riittävästi leviämisvaraa. Kakkuset leviävät uunissa noin puolitoista kertaisiksi. Paista 180 asteessa n. 10 min. tai kunnes kakut ovat hammastikulla kokeiltaessa kypsiä Anna jäähtyä.

raparperihillo:
Pilko raparperit ja laita kattilan. Lisää joukkoon sokerit ja pieni loraus vettä. Keitä niin kauan kunnes raparperit ovat täysin rikkoutuneet. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää punaista pastaväriä tippa kerrallaan, jotta saat haluamasi punaisen lopputuloksen. Jätä hillo jäähtymään.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes vaahto on todella kuohkeaa ja jämäkkää. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Lisää jäähtynyt raparperihillo ja sekoita tasaiseksi. Hillo ei alkuun meinaa sekoittua voikreemiin. Nosta vatkaimen tehoja ja vatkaa kunnes voikreemi on tasaista. Lisää väriainetta muutama pisara kerrallaan ja sekoita. Toista kunnes massa on haluamasi väristä.

whoopiesien kokoaminen:
Laita voikreemi pursotinpussiin, jossa on haluamasi kaltainen tylla. Pursota whoopiekakkukannelle rinkula seuraten kakun reunoja. Laita n. teelusikallinen raparperihilloa rinkulan keskelle. Nosta kansi päälle. Toista sama käsittely kaikille kakuille. Koristele ennen tarjoamista tomusokerilla.

Mikäli säilytät whoopieita jääkaapissa, nosta ne huoneen lämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoamista, jotta voikreemi ehtii pehmetä.

1.6.15

Kuusenkerkkäkuppikakut!


Edellisessä postauksessa esittelin kuusenkerkkäsiirapin, joka ihan vain sellaisenaan on todella herkullista. Olen käyttänyt siirappia ainoastaan lettujen ja jäätelön mausteena. Nyt halusin kokeilla, miten siirappi toimii kuppikakuissa. Ja hyvinhän se toimii.
 
Kuppikakut ovat perus vaniljakuppikakkuja sveitsiläisine voikreemeineen. Jujun kakkuihin tuo juurikin kuusenkerkkä, jota kannattaa käyttää säästelemättä. Kuusenkerkkäsiirapin ohjeen löydät täältä.

Toivottavasti nyt pian alkaisi hieman lämpimämmät kelit.
Viikon jatkoja!
-Doro- 

 

Kuusenkerkkäkuppikakut (n. 40 pientä):


kuppikakut:

175g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
0.5tl vaniljajauhetta tai 1.5 tl vaniljasokeria
3 munaa
3.5 dl (200g) vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3-6 rkl kermaa

lisäksi kuusenkerkkäsiirappia kostutukseen (ks ohje täältä)

sveitsiläinen voikreemi:

100g valkuaista (n. 3 munan valkuaiset)
160g sokeria
200g voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä

lisäksi kuusenkerkkäsiirappia kuorrutuksen päälle (ks ohje täältä)


kuppikakut:
Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon jokaisen lisäyksen välillä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Lisää vielä lopuksi kermaa, mikäli taikina tuntuu liian paksulta. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa pieniin paperisiin vuokiin, jotka olet asettanut muffinipellille.  Paista 190 asteessa, uunin keskitasolla n. 14 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.
Kun kakut ovat jäähtyneet, pistele niihin puutikulla/haarukalla reikiä. Sivele kuusenkerkkäsiirappia päälle. Anna imeytyä ja toista sama käsittely. Voit toistaa käsittelyn vielä kolmanteenkin otteeseen, mikäli haluat voimakkaan kuusenkerkän maun.

sveitsiläinen voikreemi ja kuppikakkujen kokoaminen:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet. Valuta lopuksi kuusenkerkkäsiirappia ruusukkeiden päälle. Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa, ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus ehtii pehmetä.
 

29.5.15

Kuusenkerkkäsiirappi!


Nyt on juurikin oikea aika kerätä kuusenkerkät talteen ja tehdä tätä aromaattista ja herkullista kuusenkerkkäsiirappia. Siirappi sopii niin jätskin kuin lettujenkin kaveriksi. Miksei myös kuppikakkuun...Otin tänään kuvat herkullisista kuusenkerkkäkuppikakuista, joiden reseptin saat seuraavassa postauksessa.

Muista kuitenkin, että kuusenkerkkien poimimiseen tarvitset maanomistajan luvan.

Aurinkoista viikonloppua ja onnea valmistuville. Mullakin alkaa LOMA!

-Doro-


Kuusenkerkkäsiirappi (4-5 dl):


n. 0.8 l kuusenkerkkiä
n. 2 l vettä
4-5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Huuhdo kuusenkerkät huolellisesti. Keitä kerkkiä vedessä 2-3 tuntia. Pidä kattilan kansi paikoillaan, jotta nestettä ei haihdu liiaksi.

Kaada kuusenkerkkäliemi siivilän läpi. Ota liemi talteen ja kaada se puhtaaseen kattilaan. Nestettä tulisi olla n. 1.5 litraa. Lisää sokerit ja keitä seosta ilman kantta n. 2 tuntia tai kunnes se on siirappimaista. Kaada kuuma siirappi puhtaisiin lasipurkkeihin. Sulje kansilla ja säilytä huoneenlämmössä.

27.5.15

Behind the scenes...raparperi-marenkitorttu


Raparperi-marenkitortun kuvaan halusin rosoisen taustan tasapainottamaan tortun sliipattua ja hienostunutta olemusta. Koska ilmatkin ovat sopivasti lämminneet, päätin ottaa kuvat ulkona vanhan navetan seinää vasten. Olen kerran aikaisemminkin käyttänyt samaa seinää kuvan taustalla. Käy kurkkaamassa vappudonitsikuvat tästä linkistä, niin tiedät mistä puhun.

Ulkona kuvaaminen voi valon kannalta olla haasteellista. Tortun kuvauspäivänä oli poutaista, puolipilvistä. Kun aurinko paistoi, heitti marjapuska ikävät varjot kuvan taustalle. Edes refla ei auttanut varjojen poistamisessa. Muutenkin auringon suora valo on aivan liian "kovaa" ruokakuviin. Niinpä odotin aina pilveä auringon eteen ennen kuin napsasin kuvan.

Minulla kiehuu juuri parhaillaan liedellä herkku kuusenkerkistä. Siitä lisää lähiviikkoina tai kenties jo lähipäivinä...

-Doro-


22.5.15

Raparperi-marenkitorttu!


























Kevään ekat raparperit kurkistelevat jo maasta ja mikä onkaan ihanampaa kuin kevään ensimmäinen
raparperiherkku. Tämä torttu vie kielen mennessään. Ainakin se meillä katosi parempiin suihin, kun opiskeluaikaiset ystävättäreni pääsivät sen kimppuun.

Tortun marenki kannattaa ehdottomasti tehdä sveitsiläisen marengin reseptillä. Näin marengistä tulee kestävää eikä se vety vaikka torttu odottaisikin tarjoamistaan.

Hyviä viikonloppuja!

-Doro-

ps. Muistinpa näistäkin kuvista ottaa behind the scenes -otokset. Ette ikinä arvaa, missä kuvat on otettu...Siitä sitten seuraavassa postauksessa.



Raparperi-marenkitorttu (24cm):


pohja:

140g voita viileänä
0.75 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
1-3 rkl kylmää vettä

raparperitahna:

n. 600 g raparperia
2 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
½  dl + ¼ dl vettä
3.5 rkl maizenaa
3 keltuaista
2 rkl voita

sveitsiläinen marenki:

3 valkuaista
1.25 dl sokeria


pohja:
Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää voi kuutioina ja nypi se sokeri-jauhoseokseen. Seoksen tulee olla murumaista ja suhteellisen tasaista. Lisää kylmää vettä taikinaan ruokalusikallinen kerrallaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikina jääkaappiin lepäämään väh. 30 minuutiksi.

Voitele torttuvuoka. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä irtopohjaista torttuvuokaa hieman suuremmaksi. Kumoa taikinalevy vuokaan leivinpaperia apuna käyttäen. Painele taikina vuokaan. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois veitsellä vuoan reunaa seuraten. Pistele haarukalla reikiä taikinaan.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada leivinpaperin päälle herneitä, riisiä ym. painoksi, jottei taikina nouse ja menetä muotoaan paiston aikana. Paista pohjaa 180 asteessa 18 minuuttia. Ota leivinpaperi herneineen ym. pois ja jatka paistoa vielä n. 7 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin vaalean ruskea.

raparperitahna:
Pilko raparperit palasiksi ja laita kattilaan. Mittaa kattilaan myös sokeri, ¼ dl vettä  ja vaniljajauhe. Keitä raparpereja niin kauan kunnes ne ovat täysin pehmenneet ja menettäneet muotonsa. Mittaa ½ dl vettä ja lisää siihen maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos nauhamaisesti raparpereiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä vielä noin minuutti.
Erottele kananmunista keltuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää kuumaa raparperiseosta hiljalleen keltuaisten joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Lisää noin puolet raparperiseoksesta. Kaada keltuais-raparperiseos takaisin lopun raparperikiisselin joukkoon kattilaan ja keitä vielä minuutin ajan, jotta keltuaiset kypsyvät ja edelleen sakeuttavat seosta. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi.
Levitä raparperitahna kypsän pohjan päälle.

sveitsiläinen marenki:
Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Lämmitä seosta vesihauteessa noin 65 asteiseksi (tuntuu käteen kuumalta). Sokerin tulee liueta valkuaisiin täydellisesti.
Ota kulho pois vesihauteesta ja vaahdota sähkövatkaimella tai monitoimikoneella valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi marenkivaahdoksi. Vaahto on riittävän kuohkeaa, kun kulhon voi kääntää ympäri ilman, että marenkia putoaa kulhosta.
Levitä marenki raparperitahnan päälle.
Paista koko torttua vielä uunissa 180 asteessa n. 10-15 minuuttia. Marengin tulee saada hieman väriä, muttei kuitenkaan tummua liikaa, joten ole tarkkana paiston kanssa.

20.5.15

behind the scenes + facebook


Olen täysin unohtanut mainostaa täällä blogissa uusia hienoja facebook-sivujani. Sivuille pääset oikean kulman facebook-linkistä. Käy tykkäämässä sivua, jolloin saat tiedon blogin päivityksistä reaaliaikaisesti omaan uutisvirtaasi.

Suklaa-mokkawhoopiet kuvasin jo tovi sitten. Lupailin niiden osalta behind the scenes -kuvia. Tässäpä niitä nyt on. Mitään kovin kummaa ja uutta kuvissani ei ollut. Huomioitavaa on ehkä se, etten käyttänyt lainkaan paljon suosimaani reflaa. En pehmentänyt sillä lainkaan ikkunasta tulevaa valoa. Valo kun oli sellaisenaan mielestäni aika  hyvä. Sää oli pilvinen, jolloin pilvet hoitivat suurimman työn valon pehmentämisestä.

Halusin whoopiekuvista aika tumman puhuvia, joten käytin taustalla suosikikseni muodostunutta mustaa samettihametta. Lisäsin varjoa kuvan oikeaan reunaan, mustalla levyllä. Näin whoopiesien kolmiulotteisuus korostui varjojen myötä.

Light roomilla viimeistelin kuvan sävyt, tosin paljoa en tehnyt sillä hommia. Tässä vielä valmis kuva ja vertailuna kännyllä otettu kuvaushetken otos.

Seuraavassa postauksessa luvassa raparperiherkkua.

-Doro-



14.5.15

Tuhdit, terveelliset ja herkulliset energiapatukat!


Kauppojen hyllyt pursuavat jos jonkinmoisia energiapatukoita. Aina ei tarvitse turvautua kaupan tarjontaa, vaan patukoita voi tehdä myös pienellä vaivalla itse. Tuloksena on varmasti terveellisiä ja lisäaineettomia herkkuja. Nämä menevät pojalleni myös herkkupäivän herkuista. Aina ei siis herkkupäivänäkään tarvitse turvautua sokeriin. Toisin sanoen näitä voi syödä hyvällä omalla tunnolla:)

Hyvää viikonloppua!
-Doro-

ps. Seuraavassa postauksessa jo tälle kerralle lupaamani behind the scenes -kuvat.




Terveelliset energiapatukat (8 kpl):


3 dl taateleita
1 dl maapähkinävoita (luomu)
1 dl kaurahiutaleita


Mikäli taatelit eivät ole todella pehmeitä, laita ne likoamaan kuumaan veteen noin 10 minuutiksi. Kaada vesi pois, jonka jälkeen taatelit ovat käyttövalmiita.

Surauta taatelit massaksi joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kaurahiutaleet. Mikäli massa tuntuu todella märältä, voit lisätä kaurahiutaleiden määrää.

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka tuorekelmulla. Painele patukkamassa tiiviisti vuokaan. Käännä tuorekelmun reunat massan päälle ja painele vielä voimakkaasti. Laita vuoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi kovettumaan. Leikkaa levystä patukoita ja kääri patukat voi- tai leivinpaperiin. Helppoa ja energiapitoista!

9.5.15

Uskokaa tai älkää...


...tein tänään ensimmäisen kerran ikinä whoopieseja. Jotenkin minulla on jäänyt kokeilematta tämä amerikan herkku. Tänään ryhdyin tuumasta toimeen tavoitteenani tehdä suklaa-mokkawhoopiseja huomiseksi äitienpäiväksi omalle äidilleni. Pakkohan kuormasta oli yksi maistaa ja voi jösses, että olivat herkullisia. Varmasti tulen tekemään toistekin.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!
-Doro-

ps. Muistin ottaa behind the scenes kuvat tästä kuvaussessiosta. Eli ensi viikolla tulosssa behind the scenes -osio. Olkaa kuulolla.



Suklaa-mokkawhoopiet (n. 30 kpl)

whoopiekakkukannet:

115g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1.5 dl kaakaojauhetta
0.5 tl suolaa
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 rkl soodaa
1 tl vaniljajauhetta (myös vaniljasokeri käy)
2.5 dl täysmaitoa
 

mokkakreemi:

200g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
3 dl tomusokeria
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljajauhetta (tai vaniljasokeria)
0.5 dl vahvaa, huoneenlämpöistä kahvia

lisäksi pieniä suklaahippuja whoopiesien koristeluun


whoopiekakkukannet:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vuorotellen maidon kanssa voi-sokerivaahtoon. Sekoita varoen.

Lusikoi taikina pyöreätyllalliseen pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle keikkoja. Jätä riittävästi leviämisvaraa. Kakkuset leviävät uunissa noin puolitoista kertaisiksi. Paista 180 asteessa n. 10 min. tai kunnes kakut ovat hammastikulla kokeiltaessa kypsiä Anna jäähtyä.

mokkakreemi ja whoopiesien kokoaminen:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokerit ja vanilja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi jäähtynyt kahvi ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi kuorrutus pyöreätyllalliseen pursotinpussiin ja pursota puolien whoopiekakkusten päälle. Nosta kannet leivoksiin ja koristele reunat halutessasi pienillä suklaahipuilla.

24.4.15

Vapuksi vaahtokarkki-vanilja -kuppikakkuja!


Vappu lähestyy ja vappupöytään tekisi mieli donitsien ja munkkien rinnalle jotakin muutakin. Tukholman reissullani käteeni osui ihania pieniä vaahtokarkkeja, kuin pieniä ilmapalloja. Ne koristavatkin herkullisia vaniljakuppikakkuja. Tarkoitukseni oli kätkeä kakkusten sisään hieman isompi vaahtokarkki, mutta kätkö ei ollut kovin hyvä. Vaahtikset nimittäin pulpahtivat paiston aikana taikinan pintaan. Eipä vaahtokarkit huonoja olleet pinnassakaan. Ne nimittäin hieman ruskistuivat ja karamellisoituivat uunissa. Ei kätketty yllätys, mutta pinnalla kuorrutuksen alla piilevä ylläri.

Hyvää vappua, mikäli en kerkeä koneen äärelle ennen sitä!
-Doro-

 

Vaahtokarkki-vanilja -kuppikakut (n.10kpl)

kuppikakut:

175g voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria
0.5tl vaniljajauhetta tai 1.5 tl vaniljasokeria
3 munaa
3.5 dl (200g) vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3 rkl kermaa
n.5 kpl normaalikokoisia vaahtokarkkeja puolitettuna

sveitsiläinen voikreemi:

100g valkuaista (n. 3 munan valkuaiset)
160g sokeria
200g voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä

lisäksi pieniä vaahtokarkkeja ym. koristeluun


kuppikakut:
Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon jokaisen lisäyksen välillä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivia aineita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa n. 1/3 paperisiin vuokiin, jotka olet asettanut muffinipellille. Paina puolitettu vaahtokarkki vuokiin taikinan päälle. Lusikoi taikinaa vielä peittämään vaahtokarkki siten, että vuoka on n. 2/3 täynnä taikinaa. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 20 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä.

sveitsiläinen voikreemi:
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ruusukkeet ja koristele vaahtokarkein. Kuppikakut ovat parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Mikäli säilytät kakkuja jääkaapissa, ota ne vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista huoneenlämpöön, jotta kuorrutus ehtii pehmetä.

12.4.15

Nutella-boston! NAM!


Voiko kukaan olla rakastamatta Nutellaa. Se on vaan niin älyttömän hyvää, ettei sanotuksi saa. Myös tuore pulla on kuuluu Nutellan kanssa samaan kastiin. Eli kannattaa siis kokeilla yhdistää nämä kaksi herkkua. Lopputulemana on täydellinen Nutella-pulla, joka melkeinpä vetää vertoja kanelisille korvapuusteille.

Maukausta sunnuntain jatkoa!
-Doro-





Nutella-boston (2 x 20cm:n boston):


3 dl maitoa
puoli pkt hiivaa
(1rkl kardemummaa)
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
110g voita huoneenlämpöisenä
1 prk Nutellaa

muna voiteluun ja raesokeria koristeeksi


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri ja suola. Lisää myös kardemumma, mikäli haluat sitä käyttää. Lisää jauhoja taikinaan ja ala vaivata sitä. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pullataikina kimmoisaksi. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mielestäni paras pullataikina tulee riittävän pehmeästä taikinasta, joten ole tarkkana jauhojen määrän kanssa.
Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan (n 30min.).

Ota taikinasta pienet palat sivuun ja kaulitse niistä irtopohjaisiin 20cm:n vuokiin ohuet pohjat. Nosta pohjat vuokiin. Ota lopusta taikinasta puolet ja kaulitse se jauhotetulla alustalla ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä Nutellasta noin puolet taikinalevyn päälle tasaisesti. Rullaa taikinalevy rullaksi aloittaen lyhyemmästä suorakaiteen reunasta. Leikkaa taikinarullasta terävällä veitsellä noin 5 cm leveitä paloja. Nosta palat vuokaan pystypäin taikinalevyn päälle. Jätä palojen väliin kohoamisvaraa.

Toista edellinen käsittely lopulle taikinalle. Anna bostonien kohota liinalla peitettynä noin 30 min. Mikäli rullattuja taikinapaloja jää yli, voit tehdä niistä korvapuustin kaltaisia pullia ja paistaa pellillä. Voitele kohonneet bostonit munalla. Ripottele päälle halutessasi raesokeria. Paista 200 asteessa noin 35 min. tai kunnes bostonit ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Anna jäähtyä.