16.12.12

Porkkanakakku aloittaa joulunodotuksen!



Joulukuu on jo hyvässä vauhdissa ja aattoilta lähestyy. Mikä onkaan ihanampaa kuin sytyttää kynttilöitä, käpertyä nojatuoliin viltin alle, juoda glögiä, maistella suussa sulavaa porkkanakakkua ja odottaa joulua. Porkkanakakussa maistuvat jouluiset maut, inkivääri ja kaneli. Ripaus appelsiinia viimeistelee kakun.

Inkivääri on ehkä lempimausteeni. Sitä voi käyttää niin monessa: Se maustaa teen, ruoan ja leivonnaiset. Sellaisenaan, tuoreena inkivääri on liian "tulista", mutta kandeerattuna se on mitä ihanin herkku. Niinpä lisäsin omaan porkkanakakkuversiooni myös kandeerattuja inkiväärejä sattumiksi.


Parasta porkkanakakussa on se, ettei haittaa vaikka sen unohtaisikin jääkaappiin. Tämä herkku nimittäin paranee vanhetessaan. Monesti muutaman päivän seisottaminen antaa vain kunniaa tälle kakulle, kun maut pääsevät rauhassa tekeytymään ja kakku mehevöitymään. Tosin omassa jääkaapissani se ei ehdi vanheta kovinkaan kauaa.

Ohessa ihana porkkanakakun resepti. Kandeeratut inkiväärit ja appelsiinin voi jättää halutessaan pois. Myös mausteiden määriä voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan. Mikäli kaapinpohjalla lojuu pähkinärouhepussien jämiä taikka kookoshiutaleita, niin voit mainiosti nakata ne taikinan sekaan.



Porkkanakakku:

(20 cm vuoka, tuplaa määrät, mikäli teet kakun 24 cm:n vuokaan)

2 munaa
2 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
2 dl porkkanaraastetta
2 dl kandeerattuja inkivääripaloja pieneksi kuutioituna
2 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
1 tl inkivääriä jauheena
1 tl kanelia
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
(1 dl hasselpähkinärouhetta)
appelsiinin raastettu kuori

Tuorejuustotäyte ja -kuorrute

340 g Philadelphia tuorejuustoa
85 g suolatonta voita
140 g tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet munasokerivaahtoon vuorotellen öljyn kanssa. Sekoita varoen. Lisää lopuksi porkkanaraaste, kandeeratut inkivääripalat, raastettu appelsiinin kuori ja hasselpähkinärouhe.

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku tikulla kokeiltaessa kypsä.

Vaahdota kuorrutteen voi. Lisää siivilöity tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Notkista tuorejuusto ja lisää voitomusokerivaahtoon varovasti käännellen. HUOM! Voin ja tomusokerin tulee olla samanlämpöisiä, jotta ne sekoittuvat tasaisesti keskenään eikä klimppejä pääse syntymään.





1 kommentti: