Poikani synttäreitä vietettiin viime viikonloppuna. Niiden kunniaksi leivoin jos jonkinmoista herkkua. Koska luntakin satoi juuri ja juuri maan peittävä kerros, päätin tehdä synttäripöytään lumipallokakun. Tämä kakku kätkee nimestään huolimatta sisäänsä trooppisen yllätyksen. Kakkupohja on nimittäin mehevää kookoskakkua. Täytteenä on Pina Colada –liköörillä maustettua mascarpone-kermaa tuoreiden ananaspalojen kera. Koko komeuden kruunaa iso kasa kermavaahtoa ja kookoslastuja
Tämä kakku on herkullista, tosin ehkä enemmän aikuiseen makuun
lisätyn liköörin johdosta. Uskoisin, että kakun voi toteuttaa myös ilman
likööriä, korvaamalla sen esim. kookosmaidolla. Likööri antaa kuitenkin mukavaa
potkua, joten sen poisjättämistä kannattaa todella harkita. Koristelua
muuttamalla kakku toimii hyvin myös kesähelteellä. Tosin miksei kesälläkin
voisi syödä lumipalloa.
Tänään avattiin jo viides kalenteriluukku. Huomenna onkin
itsenäisyyspäivä, joten nauttikaahan siitä. Minä aion perinteisesti istahtaa
telkkarin ääreen linnan juhlia katsomaan. Saas nähdä miten juhlat sujuvat
Tampereella.
-Doro-
Lumipallokakku eli kookos-ananaskakku (20cm:n vuoka):
kookoskakkupohja (20cm):
150g voita
2 dl
sokeria
4.8 dl
vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1.8 dl
Pina Colada –likööriä
1 tl vanilja-aromia
6 valkuaista
täyte:
2 dl
vispikermaakermaa
1 prk mascarponejuustoa
3-4 rkl Pina Colada –likööriä
(n. 2 rkl sokeria)
2 liivatetta + tilkka vettä
puolikas ananas
koristelu:
2 dl
vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 2 dl
kookoslastuja
kookoskakkupohja:
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot
ja leivinjauhe omassa kulhossaan sekaisin. Lisää jauhoseosta vuorotellen liköörin
kanssa voi-sokerivaahtoon. Lisää myös vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää noin neljännes
valkuaisvaahdosta voi-sokeri-jauhoseokseen ja sekoita varoen tasaiseksi. Lisää
puolet jäljellä olevasta valkuaisvaahdosta ja sekoita jälleen varoen
tasaisesti. Lisää vielä loput valkuaisvaahdot ja edelleen sekoita hyvin
varovasti, jotta seos pysyy kuohkeana. Kaada seos kunnostettuun vuokaan ja
paista 170 asteessa n. 40-45 min. tai kunnes kakku on kypsää tikulla
kokeiltaessa.
Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
täyte:
Käsittele ananas, poista kuoret ja keskustan puinen osa.
Leikkaa ananas max. kynnen kokoisiksi kuutioiksi. Valuta palasia siivilässä
kymmenisen minuuttia.
Laita liivatteet likoamaan viideksi minuutiksi kylmään
veteen. Vaahdota sillä välin kerma ja mascarpone kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää
likööri ja tarkista makeus. Lisää sokeria makusi mukaan.
Kuumenna tilkka (n. 2rkl) vettä pienessä kupissa mikrossa
kuumaksi. Lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaahdotettua
mascarpone-kermaa noin desilitran verran liivatteiden joukkoon. Sekoita
tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen liivatekermaseos lopun vaahdon joukkoon.
Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi valutetut ananaspalat.
kakun kasaaminen ja koristelu:
Kakku kootaan pyöreäpohjaiseen kulhoon keikauskakun tapaan,
jotta kakulle saadaan lumipallon muoto.
Vuoraa halkaisijaltaan noin 20cm:n pyöreäpohjainen kulho
kelmulla kauttaaltaan. Aseta ensimmäinen kakkupohjista vuoan pohjalle. Lusikoi
noin puolet täytteestä pohjan päälle. Nosta toinen pohja täytteen päälle ja
painele kevyesti. Lusikoi loput täytteestä ja nosta viimeinen kakkupohja koko
komeuden päälle. Kiristä kelmuja, jotta paketista tulee tiivis. Laita hyytymään
jääkaappiin yöksi.
Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista kelmut. Vaahdota
kakun pinnalle tuleva kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Levitä kerma
kevyesti koko kakun pinnalle. Ripottele kookoslastuja kerman pintaan.
Kiitos haasteesta! Yritän ehtiä ottamaan kopin vastaan. Hauskannäköinen kakku. Minulla on sama kakkualusta;)
VastaaPoistaEipäkestä. Haaste vie tovin aikaa,mutta hienoa jos jaksat siihen paneutua:)
PoistaKakkualusta on ihana. En pystynyt kättämään sitä pieneen porvoossa sijaitsevaan putiikkiin.