Minun on jo pitemmän aikaa pitänyt kokeilla frangipania tortun täytteeksi. Frangipani on mantelista, voista, munasta ja sokerista tehty täyte, joka suurustetaan jauhoilla. Frangipanin kaveriksi torttuun valitsin mitäpä muutakaan kuin suklaata. Kummatkin täytteet käytetään uunissa.
Tein vielä loppuhuipennukseksi tortun pintaan
suklaaganachen, jotta pinnasta tulisi mahdollisimman tasainen ja kiiltävä sekä
mausta erityisen intensiivinen ja suklainen. Tämä torttu on taivaallista espresson
kaverina.
-Doro-
Suklaa-frangipani –torttu (24 cm):
pohja:
3.5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
tomusokeria
130g voita
1 munan keltuainen
1-4 rkl jääkylmää vettä
frangipanitäyte:
85g voita
1.6 dl
sokeria
1.75 dl
mantelijauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl maissitärkkelystä / perunajauhoja
1 muna
1 valkuainen
1 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
(1 tl manteli-aromia)
suklaatäyte:
170g tummaa suklaata (60-70%)
1.2 dl
kuohukermaa
1 keltuainen
1 muna
2 rkl sokeria
½ rkl vehnäjauhoja
⅛ tl kanelia
ripaus suolaa
suklaaganache:
0.75 dl
kuohukermaa
100g tummaa suklaata (60-70%)
1 tl voita
lisäksi tortun päälle kourallinen paahdettuja ja rouhittuja
manteleita
pohja:
Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa. Lisää kylmä,
paloiteltu voi ja nypi seos ryynimäiseksi. Lisää keltuainen ja aluksi yksi
ruokalusikallinen vettä. Sekoita tasaiseksi. Mikäli taikina ei ”mene kasaan”,
lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Tee taikinasta pallo ja kääri
tuorekelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
Voitele irtopohjainen torttuvuoka (voit käyttää myös
tavanomaista piirakkavuokaa). Kaulitse kylmä taikina jauhotetun leivinpaperin
päällä levyksi. Nosta taikinalevy varoen leivinpaperia apuna käyttäen vuoan
päälle. Ota leivinpaperi pois ja taputtele taikina kiinni vuoan pohjaan ja
reunoille. Siisti reunat veitsellä. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.
Voitele puhdas leivinpaperi kevyesti noin torttupohjan
kokoiselta alueelta. Aseta leivinpaperi voideltu puoli alaspäin taikinan
päälle. Painele kevyesti myös reunoille. Kaada leivinpaperin päälle painoksi
esimerkiksi kuivattuja herneitä, riisiä, ohraa ym. Levitä painoherneitä
tukemaan myös taikinan reunoja. Paino estää taikinan valahtamisen reunoilta
sekä ilmakuplien syntymisen pohjalle.
Paista pohjaa uunin keskitasolla 175 asteessa 20 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä.
frangipanitäyte:
Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri tasaiseksi massaksi.
Lisää mantelijauhe, vehnä- ja perunajauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää muna ja
valkuainen sekä vanilja-aromi ja halutessasi myös manteliaromi. Sekoita
tasaiseksi.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Täyte saa pintaansa kauniin ruskean
värin ja se kohoaa kauniisti.
suklaatäyte:
Sulata suklaa ja kerma kattilassa miedolla lämmöllä. Anna
jäähtyä minuutin verran. Sekoita muut suklaatäytteen ainekset kulhossa
tasaiseksi massaksi. Lisää sulaa suklaa-voiseosta vähän kerrallaan
munaseokseen. Sekoita tasaiseksi.
Kaada täyte frangipanitäytteen päälle ja tasoita pinta.
Paista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hieman asettunut aloilleen.
Anna tortun jäähtyä.
suklaaganache:
Rouhi suklaa hienoksi ja kaada kulhoon. Kiehauta kerma ja
kaada suklaarouheen päälle. Anna seistä minuutin, jonka jälkeen sekoita
tasaiseksi massaksi. Lisää voinokare ja sekoita, kunnes voi on sulanut
joukkoon.
Kaada ganache jäähtyneen tortun päälle ja levitä
palettiveitsellä tasaiseksi. Voit koristella piirakan paahdetuilla ja
rouhituilla manteleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti