Appelsiinikauden ollessa parhaimmillaan, halusin leipoa jotakin niistä. Leipomuksen lisäkriteerinä tuli olla helppous. Päädyin tekemään näitä suussasulavia appelsiinitartaletteja. Kunhan pohjat jaksaa näpertää, niin loppu onkin helppoa. Toki näpertelyn voi jättää sikseen ja tehdä yhden ison tortun. Se minulla olikin tarkoituksena. Itse asiassa ehdinkin jo tehdä yhden ison tortun. Epäonnekseni lämäsin kelmun suoraan täytteen pintaan ja siitä tuli niin ruma, ettei torttua olisi voinut kuvata. Joskus kuitenkin epäonni voi olla ONNI. Lisätyöstin torttua hieman ja lopputulos oli mielestäni loistava. Siitä kuitenkin lisää seuraavassa herkkupostauksessani...
Tartalettien täytteiden kondensoitu maito ei ole ollut mikään oma suosikkini äklömakeutensa vuoksi. Siksi suhtauduin näihin herkkupaloihin hieman varauksella. Vaikka täyte onkin makeaa, taittaa sitruuna ja appelsiini sitä loistavasti. Kondensoitu maito tuo ihanaa samettisuutta ja täyteläisyyttä näihin tartalettehin.
Hyvää alkavaa viikkoa!
-Doro-
Appelsiinitartaletit (n. 20 kpl):
pohja:
100g voita huoneenlämpöisenä
0.6dl sokeria
2 keltuaista huoneenlämpöisinä
3 dl vehnäjauho
1/4 tl soodaa
appelsiinitäyte:
3 keltuaista
2.25 dl kondensoitua maitoa (vajaa tölkki)
0.9 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
0.5 dl sitruunamehua
1 appelsiinin kuoriraaste
pohjat:
Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi
kerrallaan kummankin lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat
aineet. Lisää ne voi-munavaahtoon varovasti sekoittaen. Sekoita vain sen
verran, että aineista muodostuu yhtenäinen taikinapallo. Kääri taikinapallo
kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.
Kaulitse taikina jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi. Leikkaa
levystä tartalettivuokia suurempia palasia. Nosta taikinapalat huolellisesti
voideltujen vuokienn päälle ja painele ne paikoilleen. Mikäli taikina repeilee,
paikkaa sitä ylijääneellä taikinalla.
Painele kunkin vuoan pohjataikinaan haarukalla reikiä. Laita pala
leivinpaperia pohjan päälle. Kaada leivinpaperin päälle kuivia herneitä, riisiä
ym. painoksi paiston ajaksi. Paista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia. Poista
herneet ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 3 min. Tarkkaile pohjia
paiston aikana, jottei ne vain pääse palamaan.
appelsiinitäyte:
Sekoita kondensoitu maito ja keltuaiset tasaiseksi massaksi.
Puristn appelsiineista ja sitruunasta mehut. Siivilöi mehut, jotta torttuun ei
tule römppeitä. Lisää appelsiini- ja sitruunamehu sekä kuoriraaste
muna-maitoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjien päälle. Paista 175
asteessa n. 10 minuuttia. Täytteen pinnan ei kuulu saada väriä, mutta täyte hyytyy
kauttaaltaan. Anna tartalettien jäähtyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti