Meidän pihan omenat ovat kauttaaltaan pihlajamarjakoin syömiä. Omaa satoa ei siis pysty käyttämään. Syksyllä kuitenkin tulee vahva tarve tehdä omppupiirakkaa. Niinpä kävin torilta ostamassa kotimaisia omppuja ja sen seurauksena valmistui amerikkalainen omenapiirakka.
Resepti on suoraan Martha Stewartin kirjasta. Yleensä murotaikinaa tehdessäni en seuraa ohjeita orjallisesti ainesten kylmyyden ym. suhteen. Nyt kuitenkin päätin tehdä pilkun tarkasti ja orjallinen seuraaminen kannatti. Taikinasta tuli tosi rapea.
Omaan makuuni murotaikinan tulee olla aavistuksen makeaa. Marthan reseptissä taikinaan ei kuitenkaan sokeria laitettu ja valmiin tuotteen kohdalla kyllä kaipasin makeutta. Ensi kerralla meinaan lisätä muutaman ruokalusikallisen sokeria taikinaan.
Hyvää viikonloppua!
-Doro-
Amerikkalainen omenapiirakka (24cm):
muropohja:
6 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä jauhotukseen(2-3 rkl sokeria)
230g kylmää voita pieninä kuutioina
1/2 - 3/4 dl jäävettä, tarvittaessa enemmän
1 keltuainen
1 rkl kuohukermaa / täysmaitoa
täyte
n. 1,2 kg omenoita (happamat toimivat)2 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää raastettuna
2 rkl voita nokareina
sokeria sirotteluun
pohja:
Mittaa jauhot ja sokeri monitoimikoneeseen ja pyöräytä
leikkuriterällä sekaisin. Lisää voi ja pyöräytä seos murumaiseksi. Voit tehdä
taikinan myös käsin.
Anna koneen käydä ja lisää syöttöputkilon kautta jäävettä
hitaasti ohuena nauhana, kunnes taikina alkaa muotoutua, se ei saa olla vetinen
tai tahmea. Käytä konetta korkeintaan 30 sekunnin ajan. Ota sormiin nokare
taikinaa ja purista; jos se tuntuu murumaiselta, lisää hiukan vettä,
ruokalusikallinen kerrallaan.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä osat palloiksi. Kääri
kumpikin pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi tai vaikka
vuorokaudeksi.
Voitele lasinen piirakkavuoka. Jauhota leivinpaperiarkki
kevyesti ja nosta toinen taikinapallo sille. Kauli taikina sen päällä noin 30
cm:n läpimittaiseksi pyöreäksi levyksi. Pyyhi suurimmat irtojauhot pois. Nosta
taikina leivinpaperin avulla vuokaan. Taikina saa ulottua noin sentin verran
vuoan reunojen yli, leikkaa ylimääräinen taikina pois. Nosta vuoka täytteen
tekemisen ajaksi jääkaappiin.
Kaulitse toinen taikinapallo vastaavalla tavalla kuin
ensimmäinen. Nosta taikinalevy jääkaappiin vuoan seuraksi.
täyte ja piirakan kokoaminen:
Pese ja poista siemenkodat omenista. Mikäli haluat voit myös
kuoria omenat. Minä en jaksanut. Kuutio omenat noin puolen cm:n paloiksi ja
laita isoon kulhoon. Lisää omenoiden seuraksi kulhoon sitruunamehu, sokeri,
kaneli, muskottipähkinä ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.Kaada täyte piirakkavuoan päälle. Omenat saavat jäädä keskeltä keoksi. Lisää voikuutiot. Voitele taikinareunus keltuais-kermaseoksella. Nosta kaulittu taikina omenakeon päälle. Painele reunat tiiviisti yhteen. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Käännä reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin. Poimuta reuna halutessasi.
Voitele koko kansi keltuais-kermaseoksella ja ripottele pintaan runsaasti sokeria. Leikkaa kanteen kolme aukkoa, jotta höyry pääsee pois. Anna piirakan kohmettua pakastimessa tai jääkaapissa vielä puolituntia. Paista 200 asteessa uunin alatasolla alkuun 20 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä n. 45 min. kunnes pinta on kauniin ruskea ja nesteet kuplivat sakeana.
Anna jäähtyä ja tarjoa esim. vaniljajäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti