Mitkä ilmat ovatkaan hellineet meitä Vapusta lähtien. Ihan järisyttävän ihanaa on ollut nauttia ulkoilusta. Tämä torttukin sopii tämän hetkiseen säätilaan aurinkoisuutensa ansiosta. Timjami, aprikoosi ja mantelimassa sopivat ihanasti toisiinsa. Pieni loraus Cointreauta kruunaa tämän helpon tortun.
Sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Tämä torttu voisi olla kahvipöytään juurikin sopiva ja samalla tavallisesta poikkeava herkku.
Minä suhahdan tänään vielä Tukholmaan nuuskimaan paikallisia herkkuja. Reissustani johtuen kuulette minusta seuraavan kerran vasta ensi viikolla.
Nyt jo toivottelen äideille mitä parhainta sunnuntaita.
-Doro-
Aprikoosi-timjamitorttu (20cm):
pohja:
300g valmista lehtitaikinalevyä
kananmuna voiteluun
täyte:
75g mantelimassaa
2 rkl kuohukermaa
1 rkl Cointreau-likööriä
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
1 tlk säilöttyjä aprikooseja (tölkistä jää muutamia
puolikkaita käyttämättä)
kiille ja koristelu:
0,5 dl vettä
½ tl vaniljajauhetta
¼ dl hyytelösokeria
tomusokeria koristeeksi
pohja:
Ota lehtitaikina sulamaan noin tunti ennen leipomista. Kauli
taikina jauhotetulla työpöydällä noin puolet ohuemmaksi. Leikkaa taikinasta
20cm:n lautasta apuna käyttäen ympyrä. Nosta ympyrä uunipellille leivinpaperin
päälle. Leikkaa lopusta taikinasta mahdollisimman pitkiä suikaleita siten, että
yhteispituudeltaan ne riittävät ympyrän reunan ympäri. Suikaleiden tulee olla
leveydeltään noin 2 cm. Yhdistä suikaleet pitkäksi pötköksi ja nipistele
saumakohdat huolellisesti yhteen.
Riko muna ja sekoita sen rakenne rikki esim. haarukalla.
Voitele taikinaympyrä. Aseta taikinanauha ympyrän reunoille ja voitele myös
reuna. Pistele haarukalla reikiä taikinaympyrän pohjalle. Paista pohjaa 225
asteessa uunin keskitasolla n 15 min. Ota pohja uunista ja pistele pohjaa vielä
uudemman kerran haarukalla.
täyte:
Sekoita mantelimassa, kerma, likööri ja timjami kulhossa
tasaiseksi massaksi. Lusikoi massa pohjan päälle. Aseta aprikoosinpuolikkaat
täytteen päälle ja nosta torttu vielä uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes
taikina on kauniin kullanruskea. Anna tortun jäähtyä.
kiille ja koristelu:
Kiehauta vesi ja vaniljajauhe kattilassa. Lisää
hyytelösokeri ja anna kiehahtaa. Sivele tortun pinta kiilteellä muutamaan
otteeseen tai maun mukaan.
Koristele torttu siivilöimällä tomusokeria sen reunoille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti