Sokeri on aikalailla peruselintarvike herkkubloggarille. Bloggaamisesta huolimatta yritän kuitenkin välttää sokeria mahdollisimman paljon ja jättää varsinaiset sokeriöverit viikonlopulle.
Valkoiselle sokerille on kuitenkin olemassa paljon terveellisempiä vaihtoehtoja. Yksi oma suosikkini on paahteiselta karamellilta maistuva kookossokeri, joka ei varsinaisesti ole edes sokeriruosta tehtyä sokeria vaan kookospalmun kukkien nektaria.
Ikinä en ole tehnyt kakkua käyttäen pelkkää kookossokeria. Nyt halusin testata sen toimivuutta suklaakakussa, joka on kuorrutettu ja täytetty sveitsiläisellä voikreemillä ja suolapähkinöillä.
Kakku toimi loistavasti. Sveitsiläisestä voikreemistä tuli aavistuksen löysempää, mutta se ei menoa haitannut. Suolapähkinät puolestaan antavat paahteiselle karamellille ihanaa vastapainoa. Tämä kakku toimii ja kyllä, se on sokeriton.
-Doro-
Kookossokerilla makeutettu suklaa-maapähkinäkakku (15 cm):
suklaakakkupohjat:
120g
erittäin pehmeää voita (ei kuitenkaan sulaa)
1 prk
kermaviiliä
3 dl kookossokeria
3 dl kookossokeria
4 dl
vehnäjauhoja
2/3 tl
leivinjauhetta
1 ½ tl
soodaa
½ tl suolaa
1,5 dl
kaakaojauhetta (makeuttamaton)
3 munaa
lisäksi
voita ja kaakaojauhetta vuokien voiteluun ja jauhottamiseen
sveitsiläinen voikreemi kookossokerista:
100g
valkuaista (n. 3 munan valkuaiset)
160g kookossokeria
200g
suolatonta voita lähes huoneenlämpöisenä, mutta kuitenkin hieman viileänä
4 rkl
makeuttamatonta maapähkinävoita kreemin maustamiseen
n. 1 dl
suolapähkinöitä karkeana rouheena
suklaakastike ja kakun koristelu:
2 rkl
kookosöljyä
2 rkl
vaahterasiirappia / hunajaa
½ dl
kaakaojauhetta
n. 1 ½ dl
suolapähkinöitä kakun koristeluun
suklaakakkupohjat:
Sekoita
pehmeä voi tasaiseksi massaksi. Lisää huoneenlämpöinen kermaviili ja keskenään
sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan
jokaisen lisäyksen välissä voimakkaasti sekoittaen. Voit sekoittaa taikinan
esim. puukauhalla.
Kaada
taikina kahteen voideltuun ja jauhotettuun 15 cm:n vuokaan. Paista 180 asteessa
noin 35 min. Tarkkaile kakkuja paiston aikana. Ota kakut pois, kun puutikku jää
taikinattomaksi kakkujen kypsyyttä kokeiltaessa. Anna jäähtyä.
Tasoita
kumpainenkin jäähtynyt pohja veitsellä Halkaise pohjat tämän jälkeen kahteen
osaan. Näin sinulla on yhteensä neljä kakkupohjaa.
sveitsiläinen
voikreemi:
Lämmitä
valkuaisia ja kookossokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes seos
tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet.
Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin 5 min. tai kunnes
seos on kokonaan jäähtynyt. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna
tehosekoittimen nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää vielä hieman viileä
voi kuutio kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista. Mikäli
marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan. Jatka
vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa ja riittävän paksua
pursotettavaksi.
Mausta
kreemi maapähkinävoilla.
Suklaakastike:
Sulata
vesihauteessa kookosöljy ja hunaja. Sekoita kaakaojauhe joukkoon. Anna jäähtyä,
muttei kovettua.
Kakun kokoaminen ja koristelu:
Nosta
ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle. Levitä pohjalle n. 0,5 cm:n kerros
kreemiä ja ripottele päälle rouhittuja suolapähkinöitä. Toista edellinen
kaikkien pohjien kohdalla.
Levitä
loppukreemi kakun päälle ja reunoille tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen.
Rouhi
suolapähkinät karkeaksi rouheeksi ja levitä niitä kakun alareunaan. Laita kakku
tässä kohtaa jääkaappiin viilenemään noin 15 minuutiksi.
Kaada
jäähtynyttä suklaakastiketta kakun pinnan reunoille ja anna kastikkeen valua
reunoja pitkin. Levitä lopuksi kastiketta myös kauttaaltaan kakun pintaan.
Ripottele suolapähkinöitä pinnalle viimeisenä silauksena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti