Korvapuustipäivä oli ja meni. Meillä syötiin kyseisenä päivänä omenapuusteja, jotka ovat todellakin kokeilemisen arvoisia. Omena teki näistä puusteista todella meheviä. Täytteeseen laitoin omenan lisäksi fariinisokeria, voita ja kanelia. Pullataikinasta jätin kardemumman pois ihan vain siitä syystä, ettei minulla ollut sitä. Lopputulos ei kuitenkaan kaivannut lainkaan kardemummaa, vaikka aluksi jännitinkin sitä.
Tänä viikonloppuna en ehdi leipoa, mutta ensi viikonloppuna tarkoitukseni olisi tehdä jälleen jotakin omenasta. Sitä kun sattuu olemaan varsin paljon omasta takaa.
Hyvää viikonlopun jatkoa!
-Doro-
Omenapuustit:
2 ½ dl mantelimaitoa
25g hiivaa
1 dl sokeria (voit käyttää myös tummaa ruokosokeria)
½ tl suolaa
n. 7 dl hienoja spelttijauhoja / vehnäjauhoja
100g voita huoneenlämpöisenä
täyte:
100g voita huoneenlämpöisenä
n. 1 ½ dl fariinisokeria
n. 4 pientä omenaa kuutioina
n. 2 ½ rkl kanelia
voiteluun muna ja pinnalle koristeeksi raesokeria
Lämmitä mantelimaito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva
mantelimaitoon. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaan kolmannes jauhoista.
Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja aina edellisten sekoituttua taikinaa. Kun olet
lisännyt lähes kaiken jauhon, lisää huoneenlämpöinen voi (100g) ja jatka
vaivaamista. Vaivaa taikinaa koneella väh. 10 min. Mikäli vaivaat käsin, tuplaa
aika.
Lisää jauhoja taikinaan varoen vaivauksen loppuvaiheessa.
Valmis taikina on kimmoisaa ja käteen otettaessa se ei tartu ja liiskaannut
käsiin. Speltillä leipoessa tulee taikina jättää normaalia vielä vähän
löysemmäksi. Älä kuitenkaan jätä liian löysäksi. Anna taikinan kohota
leivinliinalla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 min.
Ota puolet taikinasta.
Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä. Kauli taikina noin 5 mm:n
paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voista puolet levylle.
Ripottele puolet fariinisokerista päälle. Lisää vielä puolet pienistä
omenakuutioista. Viimeistele puolella määrällä kanelia. Rullaa levy pidemmältä
sivulta aloittaen napakaksi rullaksi. Leikkaa rullasta vinottain kolmion
mallisia puustipaloja. Nosta taikinakolmio pystyyn ja paina kolmion huippu
alaspäin. Nosta valmiit pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota
noin 15 min.
Riko muna ja vatkaa sen rakenne rikki. Voitele omenapuustit
ja ripottele pinnalle raesokeria koristeeksi. Paista pullia 225 asteisen uunin
keskitasolla noin 10-12 min. tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita ja kypsiä.
Toista edellinen toiselle taikinapuoliskolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti