Ihana, maailman paras loma on nyt takanapäin. Meikä on niin kova hiihtofani, että melkeinpä parhaat lomat tulee vietettyä Lapissa sivakoiden. Kivaa oli kyllä palata myös kotiin, kun maanantain sai vielä rauhassa viettää kotoillen ja herkkuja syöden.
Ennen lomaa leivoin perinteisen italialaisen piirakan Torta Pasqualinan. Kyseistä piirakkaa tehdään usein juuri pääsiäisen aikaan Italiassa. Toki piiras sopii päivään kuin päivään. Jotenkin ihanan keväisen siitä tekevät kananmunat, jotka rikotaan täytteen päälle ennen piirakan paistamista. Kananmunat ovat kuin pieniä aurinkoja, jotka paljastuvat piirakkaa leikatessa.
Aurinkoa!
-Doro-
Torta Pasqualina eli pinaatti-munapiirakka (20 cm):
500g lehtitaikinaa
150g pakastepinaattia sulatettuna
250g ricottajuustoa
70g parmesanijuustoraastetta + hieman raastetta munien
päälle
1 rkl oliiviöljyä
1 + 4 munaa
n. 1tl suolaa
mustapippuria
¼ tl muskottipähkinää
voita vuoan voiteluun
oliiviöljyä piirakan voiteluun
Sulata valmis lehtitaikina. Ota lehtitaikinasta n. 2/3 ja
kaulitse se jauhotetulla alustalla ohueksi pyöreäksi levyksi. Voitele
irtopohjainen kakkuvuoka. Nosta kaulittu taikinalevy vuoan pohjalle ja
reunoille. Taikina saa roikkua vuoan reunojen yli.
Tee täyte. Mittaa pinaatti, ricotta, parmesanraaste ja
oliiviöljy kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää yksi muna ja mausteet ja sekoita
edelleen tasaiseksi massaksi.
Kaada täyte pohjan päälle ja levitä se tasaisesti. Tee
täytteen pintaan neljä kuoppaa ja riko jokaiseen niistä kananmuna. Ripottele
munien pintaan suolaa ja parmesaniraastetta.
Kaulitse jäljelle jäänyt taikina ohueksi pyöreäksi levyksi.
Nosta levy varoen piirakan päälle. Painele taikinoiden reunoja yhteen. Mikäli
taikinaa on paljon reunojen yli, leikkaa sitä pois niin, että jää noin yksi
senttimetri yli vuoan reunojen. Kääri taikinareunat rullalle piirakan
keskustaan päin. Tee haarukalla muutama reikä piirakan pintaan. Voitele piirakan
pinta oliiviöljyllä.
Paista piirakkaa 190 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia
tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti