Isovanhempani juhlivat juhannuksen jälkeen
65-vuotishääpäiväänsä. Aika kunnioitettava lukema, vai mitä. Juhlan kunniaksi
tein pienen, kaksikerroksisen hääkakun, johon halusin ehdottomasti kokeilla maailmalla hääkakakuissa vilahdellutta sokerimassarypytystä. Mielestäni
lopputulos oli näyttävä. Vaikeaa rypytyksen tekeminen ei ollut. Sen sijaan se
vaati pitkää pinnaa ja rautaisia hermoja. Päällystin kakun ennen rypytyksiä
valkoisella sokerimassalla. Päälle muotoilin vielä muotoilumassasta ruusuja,
jotka värjäsin punaisella tomuvärillä.
Kakun täytteeksi tein raikkaan vadelmarahkamoussen, joka
tasapainotti mukavasti täyteläistä ja mehevää suklaakakkupohjaa. Etsiskelin
pitkään hyvää ohjetta gluteiinittomaan suklaakakkuun. Koska en löytänyt
täydellistä vaihtoehtoa, päätin hieman muokata muutamia ohjeita täydellisen
lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ja hyvät hyssykät sentään, että muokkaamani
ohje oli TÄYDELLINEN! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Pidin kakkupohjasta
jopa siinä määrin, että muokkasin sen myös vehnäjauhoilla leivottavaksi (tämä
ohje löytyy tulevasta postauksestani).
Aurinkoa kaikille!
-Doro-
Gluteiiniton suklaakakku vadelmarahkatäytteellä (isovanhempieni 65-vuotishääpäiväkakku)
(kaksikerroksinen kakku. Alempi kerros 20 cm ja ylempi 16 cm. Kakkujen korkeudet
n.10cm):
Suklaakakkupohjat (2x 20cm, 2x 16cm):
8.5 dl
gluteiinitonta jauhoseosta (semper)
8 dl
sokeria
1 tl leivinjauhetta
3.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
4 dl
kaakaojauhetta (makeuttamaton)
300g voita (pehmeää, muttei sulaa)
4.8 dl
piimää
2 tl vanilja-aromia (myös vaniljasokeri käy)
6 munaa
Sveitsiläinen suklaavoikreemi:
2 dl
valkuaista
4 dl
sokeria
380 g
suolatonta voita
100g suklaata
Vadelmarahkatäyte:
400g vadelmia
2 dl
kermaa
2 dl
pehmeää maitorahkaa
loraus maitoa
4 liivatetta
n. 1 dl
tomusokeria siivilöitynä
Kuorrutus ja koristelu:
n. 700 g
valkoista sokerimassaa kakkujen päällystämiseen
n. 300 g
sokerimassaa rypytyksiin
Suklaakakku:
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.. Lisää
hyvin pehmeä voi (ei sula), piimä ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Lisää
munat yksi kerrallaan sekoittamalla taikinaa voimakkaasti jokaisen munan
lisäyksen välissä. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaikki vaiheet voi tehdä
ilman koneita. Itse käytin sekoittamiseen isoa puuhaarukkaa.
Jaa taikina kunnostettuihin vuokiin (2x 20 cm:n vuoka, 2x 16
cm:n vuoka) siten, että toiseen 20 cm:n vuokaan tulee kaksi kertaa enemmän
taikinaa kuin toiseen. Tee sama myös pienemmille, 16cm:n vuoille. Paista 180
asteessa n. 25-50 min. tai kunnes kakut ovat kypsiä. Pienemmät ja matalammat kakut
kestävät kypsyä lyhyemmän aikaa, joten tarkkaile kakkuja niiden koko kypsymisen
ajan.
Anna kakkujen jäähtyä. Leikkaa kakut pinnoistaan tasaisiksi.
Ylimääräisen kakkupohjan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi cake
popsien tekemiseen. Leikkaa korkeampi 20 cm: kakuista kahteen osaan. Leikkaa
myös pienemmistä 16 cm:n kakuista korkeampi kahteen osaan.
Sveitsiläinen suklaavoikreemi:
Sulata suklaa ja jätä jäähtymään.
Lämmitä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa koko ajan sekoitellen
kunnes seos tuntuu käteen kuumalta (noin 65 asteista) ja sokerikiteet ovat
täysin sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa tehosekoittimessa noin
5 min. Vaihda tehosekoittimen vispilä vatkaimeen. Alenna tehosekoittimen
nopeutta (kitchen aid nopeus 3) ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutio
kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes koostumus on tasaista ja riittävän paksua.
Mikäli marenki ja voi alkavat erottua toisistaan, ei huolta. Se kuuluu asiaan.
Jatka vain vatkaamista, kunnes seos on taas kasassa. Älä myöskään lopeta
vatkaamista liian aikaisin, jotta seos ehtii paksuuntua pursotettavaksi. Lisää
lopuksi vaniljaesanssi ja sula hieman jäähtynyt suklaa.
Vadelmarahkatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma.
Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa maitorahka ja siivilöity tomusokeri joukkoon.
Lisää lopuksi hieman haarukalla murskatut vadelmat. Tarkista makeus ja lisää
halutessasi tomusokeria. Liota liivatteet tilkkaan kuumaa maitoa. Kaada hieman
jäähtynyt liivateliemi ohuena nauhana vadelmamousseen koko ajan sekoittaen.
Kakun kokoaminen ja koristelu:
Kakun leikkaamisen jälkeen, sinulla tulisi olla yht. kolme
20 cm:n suklaapohjalevyä ja kolme 16 cm:n suklaapohjalevyä. Vuoraa puhdas 20
cm:n irtopohjavuoka kelmulla. Aseta ensimmäinen kolmesta pohjalevystä kelmun
päälle vuoan pohjalle.
Laita sveitsiläinen voikreemi pursotinpussiin, jossa on
suuri pyöreä tylla. Pursota ensimmäisen 20cm:n pohjan reunaa mukaillen ympyrä.
Levitä vadelmarahkaa ympyrän kehän sisään. Aseta toinen kakkupohja päälle ja
pursota myös tälle reunaa mukaillen ympyrä. Lisää vadelmarahkaa jälleen kehän
sisään ja aseta viimeinen pohja kakun päälle. Käännä kelmut kakun päälle ja
laita vetäytymään+hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Toista sama pienemmille,
16 cm:n kakkupohjille. Laita sveitsiläinen voikreemi viileään, mutta ota se
takaisin huoneenlämpöön noin puolituntia ennen kakkujen kuorruttamista.
Ota vetäytyneet kakut jääkaapista. Poista vuoat ja kelmut.
Levitä loppu sveitsiläisestä voikreemistä kakkujen päälle ja reunoille
tasaisesti palettiveistä apuna käyttäen. Laita hetkeksi jääkaappiin.
Jaa valkoinen sokerimassa suhteessa 1/3 ja 2/3. Kauli
suurempi pala ohueksi levyksi ja levitä suuremman kakun päälle ja reunoille.
Leikkaa ylimääräiset pois. Lisää ylijäänyt sokerimassa jäljelle jääneeseen
pienempään sokerimassapalaan. Kaulitse myös se ja levitä pienemmän kakun päälle
ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois.
Rypytystä varten tarvitse yhtä, kahta tai useampaa väriä.
Kaulitse (itse käytin pastakonetta) sokerimassa todella ohueksi ja leikkaa
siitä n. 15 cm
pitkiä ja muutaman sentin levyisiä suikaleita. Suikaleiden ei tarvitse olla
tasaisia. Laita muovikelmu valmiiden suikaleiden päälle, jotteivät ne pääse
kuivumaan. Kostuta kakun yläreunaa vedellä ja rypytä sokerimassasuikaletta
kakun ympärille. Jatka uudella suikaleella ja häivytä saumakohdat taittamalla
sokerimassasuikale itsensä alle. Aloita seuraava rypytyskerros aina edellisen
kerroksen päälle. Jatka kunnes koko kakku on rypytetty. Ole tarkkana viimeisten
rypytyskerrosten kanssa, jotta kakun alareunasta tulee siisti.
Rypytykset kannattaa tehdä ennen kuin kasaat kakut. Ennen
kasaamista, paina neljä pilliä alempaan kakkuun ja leikkaa ne poikki kakun
pintaa mukaillen. Pillien tehtävänä on tukea kakkua. Nosta ylempi kakkukerros
alemman päälle. Voit halutessasi koristella esim. muotoilumassasta
muotoilemillasi ruusuilla ym.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti