Pinja-tyttö täytti heinäkuun lopulla seitsemän vuotta. Synttärisankari toivoi TIETENKIN kakustaan Angry birds –tuotosta. Itse asiassa toivekakun olisi pitänyt olla juuri samanlainen kuin puolivuotta aikaisemmin Pinjan veljelle tekemäni ”angry” –kakku oli. Minäpä en suostunut pyyntöön, sillä kakkukopion tekeminen olisi ollut tylsää. Lupasin kuitenkin tehdä vihaiset linnut –kakun, joskin erilaisen.
Tässä kakussa pääsin tekemään ja kokeilemaan ensimmäistä
kertaa vaahtokarkki-riisimuromassaa sekä muotoilusuklaata. Kummastakin jäi
varsin positiivinen kuva ja uskon käyttäväni edellisiä massoja jatkossa.
Riisimuromassa sopii loistavasti suurten koristeiden tekoon. Tällöin
sokerimassaa kuluu vain päällystämiseen. Muotoilusuklaa puolestaan taipuu
moneen. Siitä voi muotoilla koristeita sokerimassan tapaan tai käyttää sitä
pintojen silottamiseen. Muotoilusuklaasta ei nimittäin jää ikäviä saumoja, vaan
ne saa siististi silotettua pois.
Kakku oli perinteinen mansikkakakku. Välissä oli sekä tuoreita
mansikkasiivuja että mansikkarahkaa. Kakkupohja oli sokerikakkupohja, tosin
gluteiiniton sellainen. Jätän kakkupohjan ja täytteiden reseptit kirjoittamatta
ja keskityn vaahtokarkki-riisimuromassaan sekä muotoilusuklaaseen.
Toivottavasti kakku antaa ideoita koristeluun. Itse olisin keksinyt lisätä
vielä vaikka ja mitä. Aika tuli kuitenkin vastaan ja kakku tuli toimittaa
synttäripöytään ajallaan.
-Doro-
Angry birds –kakku vol.2!
pohja: gluteiiniton sokerikakkupohja
täyte: mansikkarahka + tuoreet mansikkasiivut
vaahtokarkki-riisimuromassa (riittää yhteen isoon punaiseen vihaiseen lintuun):
1 rkl voita
90 g
vaahtokarkkeja
4.6 dl
riisimuroja
Lämmitä voita ja vaahtokarkkeja miedolla lämmöllä
paksupohjaisessa kasarissa niin kauan kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet.
Sekoittele seosta koko ajan. Ota massa pois liedeltä ja lisää riisimurot.
Sekoita tasaiseksi. Anna hieman jäähtyä. Muotoile massasta öljytyin käsin
pallo. Aluksi massa saattaa tuntua venyvältä ja vanuvalta, mutta jäähtyessään
se alkaa muotoutua. Anna massapallon kuivua yön yli.
Päällystä pallo muotoilusuklaalla (ohje alla) ja anna kovettua. Kaulitse sokerimassa ja levitä pallon päälle kauttaaltaan. Katso vinkkiä kuvista vihaisen linnun luonnostelussa. Nokka ja pyrstö sekä päätöyhtö ovat niin ikään sokerimassaa. Tuin osat hammastikuilla, jotta ne pysyvät paikoillaan.
Vaahtokarkki-riisimuromassa taipuu moneen. On tärkeää kuitenkin muistaa, ettei sitä jähmettymisen jälkeen voi enää muotoilla. Massa ei myöskään kiinnity leikkaamisen jälkeen uudelleen.
muotoilusuklaa:
280 g
valkoista suklaata sulatettuna
0.75 dl
glukoosisiirappia
Kaada sulatettu suklaa kulhoon. Lisää glukoosisiirappi ja
sekoita se huolellisesti joukkoon. Parhaiten onnistut muovilastalla/nuolijalla.
Massa alkaa jähmettyä välittömästi glukoosisiirapin lisäämisen jälkeen. Jatka
massan sekoittamista niin kauan kunnes se on tasaista ja yhtenäistä. Älä
sekoita massaa liikaa, tai muuten suklaan öljy erottuu. Mikäli öljy kuitenkin alkaa
erottumaan massasta, älä heitä sitä missään nimessä pois, vaan jatka massan
kasaamista. Massan pitäminen hetken jääkaapissa saattaa auttaa asiaa. Itse
jatkoin massan kasaamista viileällä kuistilla ja sain kuin sainkin öljyt
takaisin massaan. Jouduin myös vaihtamaan lastan käsiin, jotta sain tiivistä
massaa käsiteltyä riittävän hyvin. Levitä massa tasaiseksi levyksi ja kääri
tiiviisti kelmuun. Säilytä massaa jääkaapissa. (ps. googlettamalla
muotoilusuklaa, löydät monia hyviä muotoilusuklaaohjeita, joissa on mukana
vaihekuvat.)
Aivan upea kakku! :)
VastaaPoistaKiitos, kiitos:)
PoistaMoikka, kiitos vinkeistäsi! Minullakin isompi koriste tulossa, joten ajattelin ensimmäistä kertaa kokeilla riisimuromassaa. Tuosta muotoilusuklaasta olisin kysellyt... onko ideana siis se, että tuo muotoilusuklaa tasoittaa röpelöistä riisimuropintaa? Ja miten levität sen pinnan päälle - kaulitko siitä sopivan kokoisen palan, vai mitä kuuluu tehdä? Kiitos paljon avusta jo etukäteen! :)
VastaaPoistaMoikka!
VastaaPoistaMuotoilusuklaan tarkoitus on juurikin tasoittaa röpelöistä pintaa. Muotoilusuklaata on helppo tasoittaa sormin, kun se pehmenee kosketettaessa. Muotoilusuklaata voi kaulia paloja ja sitten lisätä riisimuromassan päälle. Saumat tasoittuvat helposti hieromalla sormilla saumakohtaa.
Voisin kuvitella, että ilmankin muotoilusuklaata pärjää. Tällöin voisi olla paikallaan laittaa sokerimassaa pari kerrosta.
Toivottavasti onnistut!
Kiitos vastauksestasi! :) Pitää vaan rohkeasti uskaltaa kokeilla...
PoistaKiitos hyvästä ohjeesta riisimuromassaan ja muotoilusuklaaseen. Yksi juttu jäi mietityttämään; voisikohan muotoilusuklaan värjätä? Valkosuklaa on vähän arvaamatonta joskus, missä välissä nestemäinen väri kannattaisi lisätä? Voisikohan muotoilusuklaata laittaa kaksi kerrosta eikä sokerimassaa laisinkaan? Suunnitelmissa siis tehdä jäätelöpallo (jonka ei tarvitsisikaan olla täysin sileä).
PoistaMoikka! Muotoilusuklaan värjääminen saattaa onnistua. Itse en kyllä uskaltaisi käyttää nestemäistä väriä. Se saattaa leikata kiinni suklaan kanssa Voisikohan tomuvärit toimia suklaan kanssa paremmin?
PoistaJa varmasti onnistuu tuon muotoilusuklaan laittaminen kahteen kertaan. Välissä vain kovetat edellisen kerroksen. Jääkaappikylmään palloon ei tosin toista kerrosta kannata lisätä. Voi olla, että massa jähmettyy silloin liiaksi ja muotoilu vaikeutuu. Mutta tsemppiä kokeiluihin. Jäätelöpallosta tulee varmasti upea. Olisi kivaa nähdä lopputulos ja kuulla, miten onnistuit. Jos vain jaksat, pistä mulle gmailiin kuvaa tuotoksesta.
Kiitos kommenteistasi, täytyy miettiä vielä miten tämän toteutan :)
VastaaPoista