Edellisessä postauksessani (appelsiinipikkuleivät suklaakuorrutteella) lupailin myös tälle viikolle suklaata ja appelsiinia. Tällä kertaa tämä oiva makupari löytyy ihanasta moussekakusta, jonka pohjana on sitkeän tahmainen brownie. Kakun suklaamousse on sama, jota käytin myös mustaherukka-suklaamoussekakussa. Päällimäinen mousse on hienostunut appelsiini-chiboust. Chiboust on creme-tyyppinen täyte, joka on kuohkeutettu valkuaisvaahdolla ja hyydytetty liivatteella. Aivan yksinkertainen tämä appelsiini-chiboust ei ole, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Maku on todella hienostunut.
Sunnuntain jatkoja!
-Doro-
Appelsiini-suklaamoussekakku (20 cm:n kakku):
pohja:
2 munaa
2 dl
sokeria
2 dl
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl
kaakaojauhetta (makeuttamatonta)
75 g
voita
(n. 2rkl cointreauta tai muuta appelsiinilikööriä)
Suklaamousse:
170 g
tummaa suklaata (70%kaakaota)
7 keltuaista
2 dl
vispikermaa
2.5 liivatetta
0.7 dl
vettä
1 dl
sokeria
appelsiini-chiboust:
2 dl
tuorepuristettua appelsiinimehua
4 liivatetta
4 keltuaista
½ dl sokeria
¼ dl maissitärkkelystä/perunajauhoja
1 dl
kuohukermaa
3 valkuaista
1.5 dl
sokeria
koristelu:
muutama suklaapala raastettuna
pohja:
Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet
keskenään ja sihtaa ne munavaahtoon vuorotellen sulatetun ja jäähtyneen voin
kanssa. Kääntele varoen, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Kaada taikina
pellille leivinpaperin päälle. Tasoita taikina mahdollisimman tasaiseksi ja
noin 0.5 cm:n paksuiseksi. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10
minuuttia, kunnes pinta on kypsä, mutta sisus vielä kostea. Voit halutessasi
myös läpipaistaa pohjan, jolloin se muistuttaa enemmän kakkupohjaa.
Kun pohja on täysin jäähtynyt leikkaa siitä rengasmuotilla
halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala 20cm:n
irtopohjavuokaan. Lusikoi halutessasi appelsiinilikööriä (esim. cointreau)
pohjan päälle mausteeksi. Levitä vuoan reunalle reunakalvo. Kalvon avulla saat
kakusta siistin. Ylimääräiset pohjapalat voit nautiskella kakun teon lomassaJ
suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja
kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.
Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se
vesihauteessa. Laita liivatteet
likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt
sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on
kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos
tuntuu myös käteen kuumalta. Lämpötila on 60 astetta, mikäli haluat käyttää
lämpömittaria. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää
muna-sokeriseosta sähkövatkaimella tai yleiskoneessa, kunnes se on kuohkeaa,
vaaleaa ja jäähtynyttä.
Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota
liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa
muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös kerma ja sekoita
tasaiseksi. Ota moussesta noin neljäsosa erilleen ja lisää siihen liivatekerma
ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada liivatteella höystetty mousse lopun
moussen sekaan ja sekoita tasaiseksi kevyesti käännellen. Ole suhteellisen
nopea liivatteen lisäämisen jälkeen, jotta saat tasaista ja kaunista moussea.
Kaada mousse brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
appelsiini-chiboust:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan
keltuaiset, sokeri (½ dl), maissitärkkelys/perunajauho, appelsiinimehu ja
kerma. Keitä seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se sakenee ja
pintaan nousevat ensimmäiset kuplat
Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne
kuuman appelsiini-kermakiisselin joukkoon. Anna seoksen jäähtyä
huoneenlämpöiseksi.
Valmista kuumamarenki. Kuumenna valkuaisia ja sokeria (1.5 dl) vesihauteessa
sekoitellen, kunnes seoksen kuumuus nipistää sormenpäätä (60astetta). Ota
valkuais-sokeriseos pois vesihauteesta ja vaahdota se sähkövatkaimella tai
yleiskoneessa kovaksi, kiiltäväksi ja jäähtyneeksi marengiksi. Kääntele marenki
varoen appelsiini-kermakiisselin joukkoon. Kaada noin ⅔ moussesta suklaamoussen
päälle ja laita jääkaappiin hyytymään hetkeksi. Lusikoi loppu moussesta
pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota kakun hieman hyytynyt pinta ja
lisää lopuksi suklaaraastetta. Laita kakku vielä hyytymään jääkaappiin ainakin
muutamaksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.
Appelsiini ja suklaa sopii hyvin yhteen, varmasti herkullinen kakku :)
VastaaPoistaJuurikin näin. Kakku oli iiiiihanaaa:)
PoistaJotenkin vierastan ajatusta raa'asta kananmunasta.. Onko todella turvallista syödä sitä? On paljon mousseohjeita, joihin laitetaan munaa :/
VastaaPoistaReseptin munat on kypsennetty vesihauteessa,joten vaaraa ei ole. Suomessa salmonellaa ei juuri ole,joten minä olen ollut aika huithapeli raakojenkin munien käyttäjä. Lapsi saa aina taikinakulhot nuoltaviksi:)
PoistaMutta mikäli tarkkana haluaa olla,kannattaa ehdottomasti suosia kakkuja,joissa muna on kypsennetty.
Salmonella kuolee 70-75 asteessa, joten 60 asteen lämpötilassa tapahtuva kuumamarengin keittäminen ei bakteereita vielä tapa. Mutta tosiaan, Suomessa ei ole syytä salmonellaa kananmunissa pelätä, vaikka toki se on mahdollista saada.
VastaaPoista